Moguća zajednička delegacija i zahtevi 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

U narednih sedam moglo bi da dođe do dgovora oko zajedničke platforme za pregovore sa vlašću.

Na toj platformi zajednički rade Skupština slobodne Srbije i četiri partije koje su bojkotovale prošlogodišnje izbore, Narodna stranka, Dveri, Stranka slobode i pravde i Demokratska stranka. To za naš list kaže Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri, kog smo pitali može li Skupština slobodne Srbije da „pomiri“ različite platforme i ideje za dijalog s vlasti koje su bojkot partije iznele u prethodnom periodu.

Podsetimo, iako su predstavnici Narodne stranke Vuka Jeremića i neformalnog udruženja intelektualaca i aktivista Skupština slobodne Srbije najavljivali platformu do kraja januara, to se nije dogodilo.

U međuvremenu su SSP Dragana Đilasa, DS Zorana Lutovca, PSG Pavla Grbovića i PZP Janka Veselinovića napisali svoj dokument, a Dveri su takođe kolegama iz opozicije prosledili „Platformu o dogovoru unutar opozicije i dijalogu sa vlašću“.

Dokument stranaka okupljenih oko SSP predstavljen je 13. februara, a iza tog teksta stali su i udruženje Ne davimo Beograd i stranka Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića iz Šapca.

Stekao se utisak da do zajedničke platforme neće ni doći. Bilo je i neslaganja oko predloga NS o ličnostima (Bojanu Pajtiću i Slobodanu Samardžiću) koje bi zastupale opoziciju u dijalogu, kao i oko predloga iz SSS oko održavanja preizbora unutar opozicije. Tačka sporenja veće duže vreme muđu bojkot opozicijom je i stav oko toga treba li i na koji način uključiti u zajedničku platformu partije koje su izašle na prošle izbore.

Zbog svega toga učinilo se da su odnosi između SSS i bojkot opozicije donekle narušeni, odnosno da su Dveri pošle svojim putem i svojim samoastalim programskim rešenjima koje objavljuju, kao i SSP, a da je NS ostala najbliža SSS.

Da stvari nisu onakve kakvim se čine, poručuju iz opozicije.

– Srpski pokret Dveri istrajava u svojoj poziciji i očekuje da će doći do usaglašavanja svih vodećih političkih opcija koje su bojkotovale izbore prošle godine i da će ta zajednička platforma voditi ka zajedničkoj delegaciji za buduće pregovore sa vlašću. Smatramo da oni koji su izdejstvovali ove pregovore, a to je bojkot opozicija, treba i da predvode opoziciju na tim pregovorima. A naravno da sve druge kolege iz opozicije treba da budu pozvane da se pridruže takvoj platformi i zajedničkoj delegaciji. Očekujem da ćemo u narednih sedam dana moći da dođeno do zajedničke platforme i delegacije. Radimo na tome zajedno sa kolegama iz SSS i kolegama iz bojkot opozicije – rekao je Obradović za naš list.

U SSP nam je rečeno da „nema potrebe da iko miri bilo koga, jer svađe SSP, Dveri i NS nikad nije bilo“. „Postoje različiti stavovi po nekim pitanjima koji se mogu uskladiti“, navode u SSP.

Zdravko Ponoš, šef beogradskog odbora NS, u intervjuu za Istinomer, na pitanje može li SSS da okupi SSP, Dveri i NS odgovorio je između ostalog da je umereni optimista. „Nije ta stvar sasvim izgubljena, dajmo šansu uspehu – imamo još desetak dana“, rekao je Ponoš.

Sa druge strane, deo opozicije okupljen oko SDS Borisa Tadića, DSS Miloša Jovanovića i Nove Arisa Movsesijana, predstavio je svoju platformu 12. februara. U ovoj grupaciji preovlađuju učesnici izbora na nekom od nivoa, međutim, i u grupi oko SSP dva su učesnika izbora – Zelenović i PSG. Početak pregovora sa vladajućim strankama očekuje se 1. marta.

Stojković: Platforma je gotova

Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije, za Danas kaže da je platforma gotova. „Platforma je gotova, ali ideja SSS je uvek bila okupljanje relevantne opozicione scene. Taj proces je u toku. U javnost nećemo izaći pre nego što se konsolidacija završi“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari