Moguće i da Aja Jung preuzme resor kulture 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda

Sagovornici Danasa sa političke scene Srbije ističu da su „mnoge opcije u igri“ povodom promena u vlasti.

Sem ministra finansija Dušana Vujovića i ministra kulture Vladana Vukosavljevića, oni navode i Gorana Kneževića, ministra privrede, ali i „nekoga od ministra iz redova SPS – Aleksandra Antića, Branka Ružića, ili Slavicu Đukić Dejanović“.

Neki od izvora Danasa tvrde i da postoji opcija da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zameni Aleksandra Vulina na čelu Ministarstva odbrane i da u tom slučaju „Vulin sigurno dobija neko drugo ministarstvo“. Podsetimo, Vučević se prošlog leta pominjao i kao potencijalni „naslednik“ Aleksandra Vučića na čelu Vlade, ali je na kraju premijerka postala Ana Brnabić.

– Aleksandar Vulin je, uz ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, „najsigurniji“ za ostanak u Vladi, kažu pojedini izvori.

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali „trebalo bi da postane ministar finansija ili privrede, ali je izvesnije da će preuzeti resor finansija“, kao i da je „vrlo moguće“ da će profesor doktor Zoran Radojčić, prvi na listi naprednjaka za beogradske izbore, u slučaju da ne postane gradonačelnik Beograda, zameniti Zlatibora Lončara na čelu Ministarstva zdravlja, „što bi značilo da Irena Vujović postane gradonačelnica“.

Pojedini sagovornici Danasa konstatuju da „ne bi bili iznenađeni da ministra Vukosavljevića u resoru kulture zameni Aja Jung“, ali da se razmišlja i o „varijanti“ da ona postane gradska sekretarka za kulturu.

Politikolog Boban Stojanović kaže za Danas da „veruje da jeste realističan scenario rekonstrukcije Vlade“.

– Čim su prošli beogradski izbori, odmah smo dobili priču o rekonstrukciji. U poslednjih šest godina ako nema priče o izborima ili samih izbora, onda je tu priča o rekonstrukciji Vlade. Vrlo je moguće da će je i biti, ako ne bude izbora do kraja godine. Ne vidim to kao problem, ali vidim problem što će se o tome verovatno razgovarati nekoliko meseci, ističe naš sagovornik.

Istraživanje Faktor plusa

Prema istraživanju agencije Faktor plus, čak 80 odsto ispitanih veruje da će ministar policije Nebojša Stefanović ostati u vladi u slučaju rekonstrukcije, a 76 odsto to misli za ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, navodi portal B92. U vrhu onih koji po mišljenju građana ostaju u vladi je i Aleksandar Vulin (72 odsto), te ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, čiji ostanak u Nemanjinoj 11 ne dovodi u pitanje 71 odsto građana. Zagarantovano mesto u vladi prema mišljenju 70 odsto građana ima i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, a slede, prema glasovima ispitanih građana, ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić (62 odsto), ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović (58 odsto), ministar trgovine i telekomunikacija Rasim LJajić (58 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari