Moguće je da Srbija podrži ukidanje viza za Kosovo 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Aljbin Kurti neće odustati od zahteva da se uvede reciprocitet u odnosima sa Srbijom, ali zvanični Beograd nije spreman da ispuni sve uslove koje on pominje.

Moguće je, ipak, da će srpske vlasti podržati viznu liberalizaciju za građane Kosova, što bi, donekle, relaksiralo odnose, odnosno dve strane bi se tako, konačno, vratile za pregovarački sto, kažu za Danas nezvanično diplomate, komentarišući izjave novog kosovskog premijera o uslovima za ukidanje taksi od sto odsto na srpsku robu.

Naši izvori tvrde da će Kurtijeva vlada uskoro ukinuti takse, i to predstaviti kosovskim Albancima „kao olakšicu za građane, jer će cene namirnica biti snižene i biće više robe koju su navikli da kupuju“.

„Cene su posle uvođenja taksi povećane i do 30 odsto. Kurti će morati prvo da se pozabavi pitanjima usvajanja budžeta, kadrovskim promenama, borbom protiv korupcije, odnosima sa Tiranom, pa da nakon toga formira tim za pregovore sa Beogradom. Predsednik SAD Donald Tramp želi da pre predsedničkih izbora u Americi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti, ili Vučić i novi kosovski predsednik, ako Hašim Tači ne ostane na toj funkciji, potpišu sporazum u Vašingtonu, u Trampovom prisustvu, i da tako Tramp zabeleži ogromne spoljnopolitičke poene“, ukazuju sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova.

Podsetimo, jedan od najvećih zagovornika ukidanja taksi jeste Trampov izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, koji je nedavno posredovao u postizanju dogovora dveju strana o obnavljanju avio i železničke linije.

Kosovski premijer je tokom vikenda izjavio da će takse biti ukinute, ali da je potreban reciprocitet u odnosima sa Srbijom.

Kako je naglasio Kurti, „nije u redu“ da se na robi koja se sa Kosova prevozi u Srbiju „ne priznaje nijedan dokument zbog toga što se na njemu Kosovo tretira kao država“. On je, takođe, poručio da mu „smeta“ što Albanci iz Preševa, Medveđe ili Bujanovca dođu u Prištinu i završe fakultet, „ali ne mogu sa diplomom da idu natrag i zaposle se u svom rodnom gradu“.

Prva zvanična poseta

Aljbin Kurti će danas posetiti Tiranu, što će biti njegova prva zvanična poseta otkako je prošle sedmice izabran za premijera, preneo je Radio KiM na svom portalu. Kurti će se sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Albanije Iljirom Metom. Pokret Samoopredeljenje, čiji lider je Kurti, ima ogranak u Tirani. Ogranak Samoopredeljenja je organizovao proteste u decembru, zbog dolaska predsednika Srbije na samit o „mini Šengenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari