Moskovska štampa detaljno o Putinovoj poseti Beogradu 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

Moskovska štampa danas opširno izveštava o poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, uglavnom uz navode da su glavne teme razgovora bile Turski tok i Kosovo.

Rosijskaja gazeta piše da su Moskva i Beograd potpisali više od 20 „važnih sporazuma“ o razvoju odnosa dve zemlje u sferi investicija, digitalnih tehnologija i energetike.

„Putin je dao važne izjave o Turskom toku i situaciji na Kosovu. Ali ono što je glavno – Rusija i Srbija su potvrdile svoje bratske odnose koji, po rečima lidera obe zemlje, nikada neće zavisiti od trenutne međunarodne situacije“, navodi vladin list.

Dnevnik dodaje da je na celom putu Putin bio okružen „toplom atmosferom“.

Putin je pripremio teren u Srbiji za Turski tok, piše Nezavisimaja gazeta, navodeći da su ključne teme razgovora Putina i Vučića nastavak Turskog toka, kao i kosovski problem.

„Analitičari za sada sumnjaju u ubrzani produžetak drugog kraka Turskog toka, mada su srpski i ruski činovnici na rečima puni optimizma. Kako je rekao Putin, Rusija je spremna da potroši na razvoj infrastrukture oko 1,4 milijarde dolara. Ali, koji put već predsednik Rusije podseća na neophodnost garancija EU“, piše list.

Dnevnik navodi da je početak eksploatacije Turskog toka planiran za kraj 2019. godine, ali da eksperti smatraju da su takvi planovi „previše optimistični“.

„Ubrzano potpisivanje obavezujućih ugovora ne treba očekivati, tim pre što se strane mogu suočiti sa političkim preprekama Brisela“, rekla je listu analitičarka kompanije Fridom fajnans Anastasija Sosnova.

Moskovski komsomolec piše da su Putina u Srbiji dočekali kao „nacionalnog heroja i potencijalnog spasitelja od, po mišljenju većine Srba, sramotne kapitulacije pred Kosovom“.

Dnevnik piše i da su na ulice izašle hiljade ljudi, mnogi sa portretima ruskog lidera, a neki čak sa plakatima „Vladimire, pomozi nam“.

„Molba za pomoć se najverovatnije odnosi na najbolniji problem za Srbe. Već nekoliko nedelja u zemlji se održavaju masovni antivladini mitinzi, čiji učesnici optužuju Vučića za separatne pregovore sa kosovskim Albancima o razmeni teritorija“, dodaje list.

List piše da demonstrirajući bliskost sa Putinom, Vučić računa da ohrabri svoje proruske pristalice i da ojača oslabljene pozicije vladajuće partije uoči parlamentarnih izbora.

Dnevnik Komersant u tekstu pod naslovom „Državni Srbin Ruske Federacije – kako je Aleksandar Vučić u Srbiji sa zadovoljstvom postao senka Vladimira Putina“ navodi da je Putin uverio da je Rusija spremna da izgradi krak Turskog toka preko srpske teritorije i da uloži 1,4 milijarde dolara.

Autor navodi da Putina u Srbiji „ne vole samo zbog toga“ i „možda baš ne u tolikoj meri“ te da je „sa zadovoljstvom gledao Vučića koji se našao u teškoj situaciji“.

Izveštač lista piše da Srbi imaju ogroman broj verzija o tome zašto je Putin došao u posetu, a nijedna ne navodi da je Putin obećao Vučiću da će posetiti Beograd još do kraja prošle godine.

„Mislim da je ta verzija, upravo i istinita. To jest Vladimir Putin je, strogo govoreći, prekršio obećanje, ali ga je na kraju ispunio. Mada, ako je za poverovati jednoj od srpskih verzija, Vučić preživaljava ne baš najbolje vreme, jednom nedeljno njegov rejting napada mnogo hiljada demonstranata zbog pritisaka na opoziciju i Putin, moguće, može da pomogne predsedniku Srbije da preživi ta vremena, pošto je pozicija Putina u Srbiji mnogo čvršća nego Aleksandra Vučića“, piše list.

U reportaži se navodi da su dvojica predsednika odgovorila na samo dva pitanja novinara i dodaje da je „to bila šansa da se oceni potencijal Aleksandra Vučića kao glumca ne baš najvećeg gradskog pozorišta“.

Predsednik Srbije se na prvi pogled veoma otvoreno izjasnio o mogućnosti učešća Srbije u nastavku Turskog toka, piše list i prenosi Vučićevu izjavu da je Srbija dobijala ruski gas preko Ukrajine a da sada želi da ga dobija preko Bugarske.

„Aleksandar Vućić, činilo se, demonstrativno je nazvao stvari pravim imenom, čak i previše, kao da je hteo da ga iste večeri isprave iz EU, gde očuvanje tranzita preko Ukrajine smatraju jedinstvenim principijelnim momentom od čega ne smeju da odstupe“, piše Komersant.

„To jest, ako je neko i hteo da učini sve što od njega zavisi kako bi taj projekat propao, trebalo je da upravo nazove sve stvari istim takvim imenima, kao što je uradio Vučić“, piše list.

Komersant dodaje da je Putin odlučio da „ispravi Vučića, rekavši da je Rusija u mogućnosti da transportuje gas i preko Severnog i Turskog toka, ali da će „biti očuvana mogućnost isporuka i kroz Ukrajinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari