Može li trovanje u Dečanima biti izgovor za zamrzavanje dijaloga? 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Masovno trovanje stanovništva u kosovskoj opštini Dečani postalo je predmet političkih napada i optužbi između srpske i albanske strane što uz, seriju napada na srpsko stanovništvo otvara pitanje kako bi ovo moglo da utiče na predstojeći sastanak Vučića i Kurtija u Briselu.

Sagovornici Danasa imaju različita mišljenja o tome da li će incident u Dečanima poslužiti kao razlog za zamrzavanje dijaloga.

Zbog masovnog trovanja građana u opštini Dečani na Kosovu proglašeno je vanredno stanje, a pretpostavlja se da je uzrok zagađena voda. Ubrzo po otvaranju istrage o uzrocima trovanja, ovo je postao predmet optužbi kosovskih i srpskih političara.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova koju predvodi Ramuš Haradinaj, Time Kadrijaj tvrdila je da su „dvojica sumnjivih Srba“ viđeni u Dečanima pre izbijanja afere o navodnom trovanju vode u tom gradu. Nakon toga su pojedini kosovski mediji nastavili da spekulišu da li su Srbi odgovorni za trovanje.

Na ove optužbe odgovorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i kancelarija za Kosovo i Metohiju, ističući da su takvi navodi dezinformacije i „kampanja lažnih vesti“ zbog kojih će se obratiti međunarodnim misijama na Kosovu.

Da li će ovaj događaj biti iznet i pred međunarodne instance u Briselu na predstojećem sastanku Vučića i Kurtija u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine koji je zakazan za 19. jul, sagovornici Danasa različito tumače.

Politički analitičar Mladen Mrdalj u ovom događaju, kao i seriji napada na Srbe sa Kosova od kojih se ističu napadi na povratnicu Dragicu Gašić, vidi priliku, ali i opasnost, da srpska strana zatraži odlaganje pregovora.

– Pošto postaje očigledno da je Beogradu u interesu da pregovori zastanu krivicom albanske strane, ovi napadi daju priliku da se pregovori još dublje zaglave tako što bi Srbija iznela „cenovnik napada“. Prema tom cenovniku, Srbija bi objavila oročeno odlaganje pregovora kao odgovor na svaki napad na kosovske Srbe, Gorance i druge koji se smatraju srpskim državljanima. Na taj način bi se u središte pregovora postavila ljudska prava Srba, čime bi se tradicionalna uloga Srba kao ugnjetača prebacila na Albance. To bi verovatno rasplamsalo sukob Albanaca sa EU, oštetilo bi odnos sa SAD, a samim tim bi se rasplamsali i sukobi unutar albanske strane. Sve to, uz otvoreno pitanje Zajednice srpskih opstina, zaglavljuje pregovore i pogoršava spoljnu i unutrašnju poziciju Albanaca, navodi Mrdalj.

On ističe da je opasnost u tome što postoji mogućnost da bi takva reakcija Srbije bila protumačena kao namerno izbegavanje pregovora, što bi, po njegovoj oceni, skinulo krivicu sa albanske strane.

– Ja mislim da je prvi scenario daleko verovatniji, jer su dokazi napada na Srbe preveliki da bi bili tako lako zanemareni. Uz to, pošto Kurti iritira zapadne zemlje svojom tvrdoglavošću i prizivanjem ujedinjenja Albanije i Kosova, postoji i interes na zapadu da se Kurti oslabi. Sa druge strane, ako Srbija nastavi da pregovara dok su Srbi pod napadima, to će ohrabriti albanske ekstremiste, a kod Srba izazvati još dublje nepoverenje u Beograd, smatra Mrdalj.

Sa druge strane, Milica Andrić Rakić, iz NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice, ne veruje da će ova situacija uticati na dalji tok dijaloga, dodajući da je „iznenađenje“ što se dijalog uopšte nastavlja.

– Ne mislim da će ova situacija u Dečanima da utiče na dijalog. Za mene je iznenađenje što se dijalog nastavlja i što je održan tehnički sastanak, bez ozbira na prethodne jake poruke sa kosovske strane da neće biti nastavka ako se Srbija ne izvini. To što se sada održava sastanak na visokom političkom nivou znači da je neki progres ipak napravljen, smatra Andrić Rakić. Ona objašnjava da situacija sa trovanjem u Dečanima, iako jeste veliki problem javnog zdravlja i održava loš rad lokalne samouprave, nije politički instruisana.

– Ne mislim da je ova situacija politički orkestrirana iz Prištine da bi se eventualno izbegao dijalog već su optužbe na račun Srba odraz paranoje koja postoji u albanskom društvu kad god se nešto slično  desi, ističe ona. Rakić dodaje i da sumnja u to da će istraga razjasniti uzroke ali da postoje stručnjaci u albanskoj javnosti koji insistiraju na tome da simptomi ukazuju da se radi o biološkom uzroku a ne sintetičkom toksinu.

– Ipak, nedostatak zvaničnih podataka ostavlja prostora neprofesionalnim medijima da spekulišu, zaključuje Andrić Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari