MSP Hrvatske: Dačić na neprihvatljiv način proziva Plenkovića 1Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske najoštrije je osudilo izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je na božićnom prijemu u Srpskom narodnom veću u Zagrebu bestidno izgovoriti da je najvrednija ostavština bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana reintegracija Srba.

Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba.

Samo ne znam misli li (Andrej) Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz ‘Oluje’, rekao je Dačić Večernjim novostima.

Reagujući na tu izjavu, Ministarstvo spoljih poslova Hrvatske je ocenilo da Dačić na krajnje neprihvatljiv način proziva predsednika hrvatske Vlade radi izjave o mirnoj reintegraciji i procesu pomirenja, preneo je Jutarnji list.

Nastavljaju se zlonamerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srpskih zvaničnika o Hrvatskoj, koje najoštrije osuđujemo, navodi se u saopštnju.

Na prijemu Srpskog narodnog veća Plenković je rekao, podseća hrvatsko ministarstvo, da bez istine i suočavanja s prošlošću nema pomirenja, ni izgradnje zajedničke budućnosti i da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsednika Tuđmana, jer su time sprečene brojne nove žrtve.

Stoga zamena teza Dačića pokazuje da Srbija, nažalost, još nije spremna da se suoči sa vlastitom prošlošću, budući da je upravo režim Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja i genocida u Evropi posle Drugog svetskog rata, što je jasno utvrđeno pred merodavnim međunarodnim forumima i sudovima, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da onima, koji poput Dačića, nekadašnjeg saradnika Slobodana Miloševića i portparola njegove stranke, još ne žele da prihvate tu istinu, preostaju samo pokušaji izvrtanja istorije i negiranja činjenica, čime otežavaju istinsko pomirenje.

Prema navodima Ministarstva, u godinama nakon rata veliki broj hrvatskih Srba odlučio se na povratak, a hrvatska država je uložila znatna sredstva da bi to omogućila.

Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup utemeljen na istini i pravdi jedini je pravi put izgradnje dobrosusedskih odnosa i istinskog pomirenja, za šta Hrvatska još od 1996. pruža ruku saradnje, zaključuje hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari