Foto: Wikipedia

DSK je u saopštenju ocenio da Kosovo treba da ide na izbore putem izglasavanja nepoverenja aktuelnoj vladi ili raspuštanja skupštine i pozvao sve stranačke organe na „svestrano angažovanje za privremene opšte izbore“.

Ta stranka je ocenila da su „visoka korupcija, nezaposlenost, nepotizam i napuštanje Kosova, najbolji dokazi da zemlji treba nova i odgovorna vlada“.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je na fejsbuku napisao da je sa Mustafom razgovarao o političkoj situaciji i inicijativi za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

Za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova potrebno je obezbediti najmanje 61 glas, a DSK i Samopredeljenje, uz podršku Socijaldemokratske partije Kosova, mogu računati na 56 glasova poslanika.

Predstavnici te tri stranke su ranije izjavili da neće tražiti podršku Srpske liste za izglasavanje nepoverenja vladi, iako bi time obezbedili dovoljan broj glasova za rušenje vlade Ramuša Haradinaja.

Politički analitičari na Kosovu ocenili su da bi se rušenje vlade uz pomoć Srpske liste osvetilo tim strankama na prevremenim izborima jer bi se taj potez shvatio kao rušenje Vlade Kosova uz pomoć zvaničnog Beograda.

Povezani tekstovi