Mustafa: Optužnica protiv Tačija i Veseljija poništava dijalog Beograda i Prištine 1Ragmi Mustafa Foto: Privatna arhiva

Najavljeno podizanje optužnice Međunarodnog suda protiv kosovskih zvaničnika Hašima Tačija i Kadrija Veseljija u ovom političkom trenutku je neprimeren i neshvatljiv potez sa mnogo štete, ocenio je u izjavi za Danas Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Najavu mogućeg procesuiranja dvojice istaknutih političara iz Prištine, on vidi i kao glavni razlog u startu „propalog nastavka dijaloga koji je trebao da bude održan u Vašingtonu“ – SAD su se saplele na prvom koraku, jer je završna faza razgovora izmedju Beograda i Prištine sada ponovo blokirana.

– Očekivali smo da bi dijalog pod pokroviteljstvom Bele kuće mogao da u paketu razreši i sva otvorena pitanja vezano za položaj Albanaca u Preševskoj dolini – kaže Mustafa i ponavlja stav da „neće biti moguća normalizacija odnosa izmedju dve države bez tretiranja svih problema sa kojima su godinama suočavaju Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi“.

Na republičkim parlamentarnim izborima zabeležen je rekordan izbor gradjana albanske nacionalnosti u Bujanovcu, Preševu i Medveđi gde je Lista „Demokratska alternativa Albanaca – ujedinjena Dolina“ osvojila dva poslanička mandata u novom sazivu Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari