Mustafa: Ukinuću reciprocitet sa Srbijom 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa rekao je da će, ako ta stranka bude vodila vladu, ukinuti meru reciprociteta sa Srbijom i dodao da je to na neki način obećano specijalnom izaslaniku američkog predsednika za dijalog Ričardu Grenelu, izveštava Kljan Kosova i ističe da rukovostvo te stranke danas nije razgovaralo o mandataru.

Obećali smo ambasadoru Grenelu da ćemo ukloniti taksu bezuslovno i rekli da očekujemo da isto uradi Srbija, da ukloni sve prepreke i kampanju protiv priznanja Kosova, rekao je Mustafa novinarima nakon sednice rukovodstva DSK. Ako Srbija to ne učini, rukovodstvo DSK smatra da treba postaviti reciprocitet kao pravnu osnovu „jer je takvo pitanje definisano zakonima Kosova“.

„Da budem jasan: siguran sam da će u trenutku kada DSK bude vodila vladu, tada prvi koraci vlade biti uklanjanje reciprociteta, kao gest dobre volje za započinjanje dijaloga. Ako se kasnije vidi da Srbija to ne radi, vratiće se puna ekonomska i politička uzajamnost“, precizirao je Mustafa, prenosi Kosovo onlajn.

Mustafa: Imam razloga da prihvatim funkciju premijera Kosova

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa rekao je danas da „ima razloga“ da prihvati funkciju premijera Kosova ako njegova stranka dobije mandat za formiranje nove vlade posle izglasavanja nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija čiji je deo bila i njegova stranka.

Upitan na konferenciji za medije nakon sastanka najužeg rukovodstva DSK ima li volje da prihvati funkciju premijera, Mustafa je precizirao da je rekao da „ima razloga“.

Prethodno je izjavio da u stranci još nisu razgovarali o kandidatu za premijera Kosova iz DSK.

„Ne kažem ništa. Ali, ono što ja želim je da imamo kandidata koji će izdržati sve izazove koji se sada postavljaju pred DSK. Da sam imao volje kandidovao bih se onda kada smo 2017. godine kandidovali (Avdulaha) Hotija i prošle godine kada smo kandidovali (Vjosu) Osmani. Medjutim video sam potrebu da se izvrše neka osveženja i promene u DSK, i za to sam i ovog puta“, kazao je Mustafa.

Na sastanak najužeg rukovodstva stranke nije pozvana potpredsednica DSK i predsednica parlamenta Vjosa Osmani.

Osmani je na sednici Skupštine Kosova, ali i u drugim prilikama, izlazila sa stavovima suprotnim stranci i nije glasala za obaranje vlade Aljbina Kurtija.

Do sastanka najužeg rukovodstva DSK došlo je nakon izjava predsednika Kosova Hašima Tačija u nedelju, da će tokom ove sedmice preduzeti korake za formiranje nove vlade Kosova.

Lider DSK je prošle nedelje od članova Glavnog odbora, zatražio i dobio saglasnost da se formira nova koalicija sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratskom inicijativom Fatmira Ljimaja, Alijansom novo Kosovo Behdžeta Pacolija i strankama manjina.

Mustafa je izjavio u nedelju da će bez ikakve dileme prihvatiti zahtev Tačija da njegova stranka formira novu vladu Kosova.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti, čija je politička stranka Samoopredeljenje relativni pobednik na izborima, izjavio je da je „jedino rešenje zasnovano na Ustavu“ održavanje vanrednih parlamentarnih izbora nakon prevazilaženja situacije izazvane korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari