Janjić na okruglom stolu na FPN: Situacija u medijima žalosna 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu počeo je treći po redu okrugli sto – o izbornim uslovima na kom će predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori razgovarati o stanju u medijima u Srbiji.

Kako su najavili organizatori FPN i Fondacija za otvoreno društvo, tema sastanka će biti „Pristup medijima i njihova kontrola“ a predviđeno je da medijska udruženja i organizacije koje prate izbore, predstave svoje nalaze i preporuke na tu temu.

Na FPN došli su iz Saveza za Srbiju (SzS) Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Boško Obradović, Miroslav Aleksić a iz Srpske napredne stranke Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić.

Na okruglom stolu su i predstavnici LDP, DSS, LSV, Pokreta slobodnih građana, kao i predstavnici NUNS-a, CRTA, Cesida i Transparentnosti Srbije.

Prvi deo dijaloga, na kojem će biti predstavljene analize organizacija civilnog društva i medijskih udruženja, biće sniman i uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare na Fakultetu političkih nauka, a drugi deo okruglog stola biti održan bez prisustva medija, po pravilima „Chatham House“.

U najavi okruglog stola koju su potpisali dekan FPN-a Dragan R. Simić i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, stoji i da će u narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima gradjana.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je ranije da je prihvatilo poziv da učestvuje na sastanku vlasti i opozicije posvećenom medijima, ali samo u prvom delu koji će biti javan, dok je UNS saopštio da ne može da prihvati poziv jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

Iz Saveza za Srbiju (SzS) juče su predložili organizatorima trećeg okruglog stola vlasti i opozicije da se na dnevni red stavi jedan obavezujući dokument kojim bi se svi potpisnici, kao parlamentarne političke stranke, obavezali da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i u Regulatornom telu za elektronske medije kroz zakonitu skupštinsku proceduru, u skladu s preporukama ekspertskog tima „Jedan od pet miliona“.

SzS smatra organizovane okrugle stolove neobavezujućim bez konkretnih potpisanih dokumenata te ističe da mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom koji bi potpisale obe strane i koji bi se primenjivao odmah, u potpisanim rokovima.

„Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima, samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka“, saopštili su iz SzS.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa ne učestvuje na okruglom stolu jer razgovori nisu javni u celosti.

Antonijević: Mediji jedno od navažnijih pitanja u predizbornom vremenu

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je otvarajući okrugli sto da su mediji jedno od najvažnijih pitanja u predizbornom vremenu.

On je na početku skupa obavestio učesnike da je stiglo pismo vlasnice Kanala 9 Maje Pavlović koja već danima štrajkuje glađu.

Antonijević je kazao da je skup u reprezentativnom sastavu i zahvalio medijima što su došli da ga isprate podsećajući da će drugi deo skupa nakon uvodnih izlaganja biti zatvoren za javnost.

Dekan FPN Dejan Simić rekao da su izbori jezgro političkog dešavanja i mera legitimitet i legaliteta nekog društva a da je jednak pristup medijima „jezgro jezgra“.

Nevladine organizacije: Omogućiti ravnopravan tretman u medijima

Predstavnici nevladinih organizacija istakli su neophodnost ravnopravanog tretmana i vlasti i opozicije u medijima.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar predstavio je deset mera u oblasti medija koje bi mogle da se primene do predstojećih izbora na jesen od kojih šest može da se sprovede bez promene zakona.

Izmedju ostalog, on je preporučio formiranje Nadzornog odbora Skupštine Srbije koji bi se bavio pitanjem izbora a koji bi mogao da se bavi i „koherentnim i celovitim“ monitoringom medija.

Klačar je naglasio nužnost da se pokrene procedura za izbor novih članova saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), da se definišu kratki rokovi u radu tog tela i nužnost informisanja javnosti o načinu na koji su postupaju po prijavama.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić skrenuo je pažnju na, kako je kazao, 22 problema koji se nalaze u četiri tematske celine i naglasio da na najviše problema nailazi u pitanju ravnopravnog predstavljanja u medijima.

Nenadić je predložio da se uvede obaveza da politički akteri moraju da pripreme jasan politički program sa kojim će izaći pred birače i dodao da se ravnopravnost predstavljanja u medijima vrši loše i saglasio se sa Klačarem da bi bilo dobro da se Nadzorni odbor Skupštine bavi tim pitanjem.

On se osvrnuo da na pitanje plaćenog i neplaćenog promovisanja političkih aktera koje je, kako je naveo, pogrešno tumačeno od strane REM-a, kao i da cenovnici o oglašavanju i plaćanju nisu potpuno dostupni i da je nužno da se dogovori o oglašavanju u medijima ne vrše preko posrednika.

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov istakao je da je potrebno unaprediti rad nezavisnih tela tokom izbornog procesa i da je bitno da se razmotri broj dozvoljenih oglasnih poruka po jednom političkom kandidatu kako bi se ostvarila ravnopravnost bez obzira na finansijske mogućnosti aktera.

Kao i Klačar, Nedeljkov kao veliki vidi problem izbora novih članova Saveta REM-a i istakao je da je potrebno da se vodi diskusija o proceduri odabira članova tog saveta, kao i da to nezavisno telo omogući glas svojoj stručnoj službi.

On je ocenio da je potrebno da REM javnost obaveštava tokom izborne kampanje koliko je svaki kandidat imao prilike da komunicira sa svojim biračima preko televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Kako je naveo, prema monitoringu prethodnih beogradskih izbora koji je radila CRTA, jasno je bio vidljiv disblans prikazivanja kandidata u odnosu četiri prema jedan za kandidate vlasti.

Medijska udruženja: Neravnopravan tretman medija na tržištu, porast pretnji, situacija žalosna

Predstavnici novinskih udruženja ukazali su na neravnopravan tretman medija na tržištu, porast pretnji prema novinarima i istakli da je situacija žalosna.

Predstavnik Nezavsnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić rekao je da je žalosna situacija u medijima posledica dugotrajnog trenda koji se ne može promeniti „šminkanjem“ pred izbore već su potrebne ozbiljne promene.

„Poruka političkim akterima u demokrtaskom društvu je da obezebede najširem sloju stanovništva ravnopravan pristup informacijama“, rekao je Janjić.

Podsetivši da je član Radne grupe za zaštitu novinara on je naveo da je prema evidenciji NUNS-a porast pretnji prema novinarima i ukazao da se napadi na novinare različito komentarišu u različitim medijima i da dogadjaji nemaju isti tretman naročito od političara na vlasti.

On je ukazao na slučaj paljenja kuće novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću, za koji je optužen doskorašnji predsednik opštine Grocka Dragan Simonović kao nalogodovac, a medjutim, posle toga jedna ulica u Grockoj dobila naziv po Simonovićima, što vlast nije komentarisala.

Janjić je naglasio da se ne može govoriti o položaju medija samo uoči izbora.

Stevan Ristić iz Asocijacije medija posebno je ukazao na neravnopravne uslove za finansiranje medija i na tržištu, ali i nepoštovanje postojećih propisa.

Govoreći o slučaju nedeljnika „Vreme“ on je naglasio da su 2012. godine za samo tri meseca raskinuti ugovori o oglašavanju javnih preduzeća.

„Anomalija je da najprodavaniji nedeljnici nemaju pristup oglašivačima“, rekao je Ristić.

Pominjići tabloide i veliki novac koji dobijaja iz budžeta, on je podsetio da je premijerki Ani Brnabić ranije upućen predlog da se prestane sa davanjem podrške medijima koji krše zakon i novinarski Kodeks.

On je naglasio da država mora da postuje i postojeće zakone ilustrujući to primerom Tanjuga za koje je rekao da bi bilo u skladu sa zakonom da se ta novinska agencija koja je ugašena briše iz registra medija.

Takodje bi naveo je trebalo završiti i privatizaciju dnevnog lista „Politika“.

Govoreći u ime Lokal presa Stojan Marković je naglasio da mediji na lokalu trpe enormni ekonomski i politički pritisak. Prema njegovim rečima, to se pogotovo povećava kroz raznorazne tužbe uoči izbora.

On je posebno naglasio da se mediji na lokalu kupuju kako bi u njima preovlađivao partijski sadržaj i naročito postoji zlouotreba projektnog finansiranja.

Izvršni direktor Fondacije za otvoprebno društvo Milan Antonijević tokom završteka dela okruglog stola koji je otvoren za javnost, zatražio od političkih stranaka da se brzo, u roku od nekoliko dana, izjasne o preporukama koje su iznela medijska udrženja i civilni sektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari