Na koje glasače može da računa platforma DSS i POKS 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda (Arhiva)

Predizborno udruživanje DSS i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije u političko-programsku platformu Nacionalno demokratske alternative „Nada“ trebalo bi da omogući ovim partijama prelazak cenzusa i ulazak u parlament.

Sve to na osnovu glasova nacionalno orijentisanih glasača među kojima su i oni koji su podržavali nekadašnjeg predsednika DSS Vojislava Koštunicu, kao i nekadašnji glasači radikala, kažu sagovonici Danasa koje smo pitali kakav rezultat i na koje glasače može da računa programsko-politička platforma DSS i POKS.

– Iako POKS i DSS u zbiru imaju dovoljno glasova da pređu cenzus i osvoje poslanička mesta, procene rezultata na bilo kom nivou izbora sada nije moguće izvoditi – najpre jer još uvek ne znamo kako će izbori izgledati i kada će biti održani, ali i jer do sada nisu analizirani stavovi birača prema ovakvoj koaliciji, da bi se utvrdilo da li će doći do stvaranja sinergije – kaže za Danas Emilija Orestijević iz Cesida.

Ona objašnjava da su dve grupe razloga koje se mogu navesti pri analizi odluke POKS i DSS o potpisivanju sporazuma o zajedničkom političkom delovanju: jednoj grupi pripadaju strateške i taktičke odluke, a drugoj ideološke.

– Najpre, sama koalicija predstavlja direktnu posledicu junskih izbora na kojima su obe političke organizacije nastupile samostalno i nisu prešle cenzus – za POKS je glasalo oko 85.000 birača (2,7 odsto), a za DSS oko 72.000 birača (2,3 odsto). Ovakva vrsta zajedničkog delovanja je u tom smislu zasnovana na uverenju da će koalicija imati uspešniji rezultat u slučaju zajedničkog nastupa na izborima, iako je iz ovog ugla, bez sprovedenih istraživanja javnog mnjenja, to veoma teško predvideti ili tvrditi. Taktički, ova odluka je politički dobra i jer vodi ukrupnjivanju izuzetno fragmentiranog desnog spektra u Srbiji, što su DSS i POKS prepoznali kao šansu koja može doneti veću vidljivost i sinergiju, a samim tim i prelazak cenzusa i osvajanje poslaničkih mesta. S druge strane, ideološki, reč je o strankama koje su bliske u velikom delu ideja i stavova za koje se zalažu, što se uočava i iz izjava funkcionera obe stranke – ukazuje ona.

Kako dodaje, uz to, čini se da su POKS i DSS uspele da pronađu i neku vrstu kompromisa kada je reč o temama o kojima suštinski postoji različit odnos, pa je tako najavljena široka javna debata o sistemu uređenja i monarhiji u Srbiji, ali i o promeni izbornog sistema.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš list navodi da DSS i POKS mogu da računaju na glasače sa prošlih parlamentarnih izbora, kada su imale solidan rezultat.

– Polazeći od rezultata na prošlim izborima i od toga da su programski kompatibilne, znači nacionalno orijentisane, te dve stranke verovatno idu logikom zbira glasača od prošli put i to im omogućava ulazak u parlament bez problema. Njihovi birači su mešavina svega. Ima verovatno onih koji su bili Koštuničini, nekih koji su bili radikali, nekih koji su glasali za druge nacionalne opcije. Može se reći da su to birači koji nisu vezani ni za vlast ni za bojkot opoziciju. Ljudi koji su pre svega nacionalno orijentisani ali nedovoljno programski artikulisani. Verovatno će njih probati da privuku – kaže Anđelković.

Koalicija DSS-POKS nedavno je saopštila da je platformu Nada podržalo još 11 udruženja građana. Među njima su Novosadski patriotski pokret, Srpska zora iz Beograda i Patriotski front za Batočinu, saopštile su ove dve partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari