Na sastav buduće Vlade, pored rezultata izbora, mogla bi da utiče i odluka međunarodne zajednice o Kosovu, smatraju analitičari. Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternative smatra da najava čelnika međunarodnih organizacija o iznošenju rešenja za Kosovo pre formiranja nove Vlade može negativno da utiče na buduća zbivanja u Srbiji.

Na sastav buduće Vlade, pored rezultata izbora, mogla bi da utiče i odluka međunarodne zajednice o Kosovu, smatraju analitičari. Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternative smatra da najava čelnika međunarodnih organizacija o iznošenju rešenja za Kosovo pre formiranja nove Vlade može negativno da utiče na buduća zbivanja u Srbiji.
– To može da donese dodatnu nestabilnost jer neće sve stranke isto reagovati na ovu odluku. Postoji opasnost da se vlada ne formira u naredna tri meseca, koliki je rok za njeno formiranje i da ponovo imamo izbore – rekao je Nikolić na okruglom stolu posvećenom predstojećim parlamentarnim izborima i postizbornim koalicijama.
On je ocenio da bi u tom slučaju, iako je manje verovatno, moglo doći i do koalicije DSS – SRS, a takva vlada bi „imala tvrd stav i ne bi bila spremna na suštinske reforme“. Nikolić ne razume toliku žurbu međunarodne zajednice.
Đorđe Vukadinović je, složivši se s Nikolićevom ocenom, istakao da „preuranjena odluka o Kosovu akteulizuje priču o mogućoj koaliciji DSS – SRS“, uz ogradu da je ipak verovatnije da Srbija ne dobije Vladu u zakonskom roku. Vukadinović je istakao da je protekla kampanja bila sramno glamurozna i skupa, kao i da su najefektnije bile LDP, DS i G17 Plus.
Analitičari nisu mogli da se slože oko toga ko sigurno ulazi u parlament, kao i ko će činiti postizborne koalicije. Vukadinović je kao sigurne ocenio SRS, DS, DSS – NS i G17 Plus, za koje je naveo da su uoči izbora bili ispod cenzusa i da su bili primer dobre kampanje. Prema njegovim rečima Koalicija okupljena oko LDP ima potencijal da pređe cenzus, ali će zavisiti da li će njeni glasači pobediti “ strah od bacanja glasova“. On je, takođe, ocenio da je primetno da je smanjen koalicioni potencijal DSS, naročito posle Šešeljevog testamenta, ali i zbog mogućnosti ulaska LDP u parlament i eventualnog neulaska SPS. Samim tim, smatra Vukadinović, povećao se koalicioni potencijal DS. Prema njegovim rečima primetan je pad SRS koja je prilično „uzdržana“ tokom kampanje, ali i ukazao je da niko ne može da oceni koliko je taj pad s obzirom na to da su krenuli s visoke startne pozicije. On je naveo da je to posledica štrajka Vojislava Šešelja, ali i turbulencija unutar stranke koje još nisu vidljive.
Vukašin Pavlović, profesor FPN, smatra da bi vrlo lako moglo da se dogodi da buduću vladu čine DS-G17 Plus, LDP i stranke manjina i ukazuje da bi to možda bilo i najbolje rešenje za Srbiju. On je odbacio postizbornu koaliciju DSS-SRS jer bi to „dugoročno bila smrt za DSS“. Nikolić je naveo da njegova istraživanja iz novembra, a ne veruje da će biti promena, ukazuju na ulazak u parlament SRS, DS, DSS i G17 Plus, a da je LDP na ivici cenzusa.
Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da su radikali na ovim izborima propustili šansu da se reformišu i postanu sistemska stranka. On je ukazao da to nije toliko bitno zbog radikala samih, koliko zbog nas jer kada god pogreše demokratske stranke one se vade da su s druge strane radikali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari