Na severu Kosova glasali samo oni koji su primorani 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Nezainteresovanost za političke procese u uslovima koji vladaju na severu Kosova je logična.

To i nisu bili izbori jer se nije biralo već imenovalo, tako da je i to jedan od razloga niske izlaznosti, a izašli su samo oni koji su naterani, ucenjivani ili imaju direktan interes od grupacije koja će biti na vlasti, kaže za Danas Petar Miletić, bivši potpredsednik kosovskog parlamenta i aktuelni član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, komentarišući nisku izlaznost na prekjučerašnjim izborima za predsednike četiri opštine na severu Kosova, na kojima su ubedljivo pobedili kandidati Srpske liste.

Preliminarni rezultati pokazuju da je glasalo oko 42 odsto birača. Radio KiM je juče na svom portalu preneo da su, prema podacima kosovske Centralne izborne komisije, kandidati Srpske liste osvojili preko 90 odsto glasova. U severnoj Kosovskoj Mitrovici pobedio je Goran Rakić, u Zvečanu Vučina Janković, u Leposaviću Zoran Todić, a u Zubinom Potoku Srđan Vulović. Predstavnici ostalih srpskih političkih organizacija na Kosovu su, podsetimo, bojkotovali izbore.

Prema mišljenju Petra Miletića, „izbori na severu Kosova su najbesmisleniji politički događaj ove godine“.

– Srpska lista je podnela ostavke zbog toga što je kosovska vlada uvela takse od sto odsto na robu iz Srbije, a potom je ponovo učestvovala na izborima, iako takse nisu ukinute, pod izgovorom da ne želi da Albanci postanu predsednici opština. Pri tome, predstavnici Srpske liste su jasno stavili do znanja svakome ko bi se usudio da im bude protivkandidat kako bi mogao da prođe. Od Srpske liste očekujem da, kao i do sada, bezuslovno ispunjava odluke Aleksandra Vučića, a ispod stola da sarađuju sa koalicionim partnerima – Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, konstatuje naš sagovornik.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je juče da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak u Beogradu susresti sa predstavnicima Srpske liste i rukovodiocima svih srpskih institucija na KiM.

– Svi dalji koraci biće povlačeni u dogovoru sa izabranim predstavnicima srpskog naroda i predstavnika institucija Srbije… Ponosimo se saradnjom i odnosima koji postoje sa izabranim predstavnicima srpskog naroda na KiM, rekao je Đurić. Vučić se u nedelju uveče telefonom obratio predstavnicima Srpske liste, zahvalivši se „svim ljudima koji su izašli na izbore na severu KiM – u našoj zemlji, u našoj Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari