Na severu Kosova voda za piće iz novog vodovoda 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Voda iz novog regionalnog vodovoda „Gazivode“ je hemijski i bakteriološki ispravna i potrošači na severu Kosova od danas je mogu koristiti za piće, pokazale su analize Zavoda za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice.

Direktor Vodovoda Ibar u Kosovskoj Mitrovici Miodrag Ralić rekao je da su građani tokom desetodnevnog probnog rada novog vodovoda iz predostrožnosti bili upozoreni da vodu ne koriste za piće već samo u tehničke svrhe, ali i dodao da ni prethodnih dana voda nije bila zagađena.

Puštanjem u rad novog regionalnog vodovoda za čiju je izgradnju Srbija izdvojila 16 miliona evra, biće rešen problem vodosnabdevanja žitelja Zubinog Potoka, Zvečana i severne Kosovske Mitrovice koji je posebno izražen od 1999. pošto su predstavnici medjunarodne zajednice usmerili vodu i ka opštinama Srbica i Vučitrn iako kapacitet nije bio dovoljan za to.

Postrojenje za prečišćavanje vode nalazilo se južno od reke Ibar pa je dotok pijaće vode ka severu Kosova često zavisio i od dobre volje Albanaca koji su radili u tom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari