Na stolu i model učlanjenja svih u DS 1Foto: BETA/ EMIL VAS

Formalno-pravno stvaranje velike Demokratske stranke najverovatnije će biti završeno u februaru, odnosno početkom marta.

Pravni timovi tri stranke DS, ZZS i SDS načinili su nekoliko modela ujedinjenja, a trenutno se pregovara o modelu koji je najprihvatljiviji za sve.

Jedan od modela je taj da se svi učlane u Demokratsku stranku, kaže za Danas funkcioner DS, dodajući da je nakon deset meseci pravnog usklađivanja taj posao ujedinjenja u veliku DS konačno priveden kraju.

Dušan Kostadinović, predsednik Izvršnog odbora DS, kaže za Danas da stvaranje snažne Demokratske stranke i ujedinjenje srodnih političkih organizacija u stranku iziskuje određene statutarne promene.

„Kako je promena statuta definisana jasnim procedurama i rokovima, sam datum formalno-pravnog ujedinjenja zavisi od tih proceduralnih pojedinosti. Ugledni pravnici kao što su Dragor Hiber i Ivan Šebek uveliko se bave formulisanjem statutarnih promena, nakon čega će se o njima raspravljati na organima stranke. Verujem da ćemo precizan termin ujedinjenja znati za par dana. Naša namera je da se to desi u februaru i verujem da ćemo tu želju i realizovati“, ističe Kostadinović.

NJegov stranački kolega Balša Božović, međutim, smatra da taj proces ujedinjenja nepotrebno dugo traje, imajući u vidu okolnosti u kojima živimo i potrebu građana za evropskom alternativom Vučićevom režimu.

„Deset meseci se taj proces očigledno koči, jer mnogima nije u interesu da postoji velika i jaka DS. Ujedinjenje DS, SDS sputava i režim iz straha da će takva DS da ga ugrozi, ali ga sputavaju i neki iz DS, u strahu od gubitka privilegija i pozicija. Takođe, ostalo je nejasno isključivanje Nove stranke Zorana Živkovića iz pregovora o ujedinjenju. Smatram da su nam potrebni svi koji su nastali iz DS, posebno oni koji su imali ogromno političko iskustvo u poslednjih 30 godina koliko DS postoji. Sad je vreme da pokažemo odgovornost i ispunimo ono što smo građanima obećali – veliku i jaku DS“, kaže Božović za Danas.

Iako do sada niko od istraživača nije tokom ispitivanja javnog mnjenja procenjivao podršku građana velikoj DS, istraživači kažu da je gotovo sigurno da bi ta nova, ujedinjena stranka imala značajnu veću podršku u narodu.

„Pošteno govoreći nemoguće je u ovom momentu proceniti koliku bi podršku mogla da ostvari ujedinjena Demokratska stranka, jer nije merena podrška. Stranka za sada ne postoji, nije bilo kampanje, ne zna se program, ali je za očekivati da bi takva ujedinjena DS mogla da računa na veću podršku nego što sada ima DS, ali ni ta podrška ne bi bila tolika da bi mogli da postanu važan politički faktor. Ujedinjena DS je dobra priča na dugoročnom nivou i naravno važno je da DS može samostalnije da kreira tu svoju politiku, da ne bude deo šireg bloka punog različitosti u kojoj karakteristike DS ne dolaze do izražaja, što sada nije slučaj „, kaže za Danas Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a.

I glavni i odgovorni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović navodi da istraživanja u kojima bi akter bila ujedinjena DS nisu rađena, ali da je gotovo siguran da bi znatno više imali podrške nego što je njihov puki mehanički zbir danas.

„To ujedinjenje imalo bi efekta na deo starog biračkog tela DS i bila bi dobra poruka biračima koji su otišli u apstinenciju. Daleko od toga da bi ujedinjena DS izazvala revoluciju, ali bi njihov efekat svakako bio daleko veći od onog koji stranke koje će ući u tu DS sada imaju“, napominje urednik NSPM-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari