Nacrt izveštaja Evropskog parlamenta: Poziv preostalim članicama EU da priznaju nezavisnost Kosova 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Nacrt izveštaja Evropskog parlamenta o Kosovu, poziva preostalih pet država članica Evropske unije (EU) da priznaju nezavisnost Kosova, naglašavajući kako bi priznanje bilo „korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije”, navedeno je u dokumentu koji je izradila izvestilac za Kosovo u EP Viola fon Kramon, a razmatraće ga ostali poslanici.

U nacrtu za Kosovo se naglašava da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova prioritet i preduslov za pristupanje EU, a strane se pozivaju da se dosadašnji dogovori, sprovedu „blagovremeno i u dubroj nameri”, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Evropski parlament tim dokumentom, takođe, poziva Savet EU da hitno odobri viznu liberalizaciju za građane Kosova u skladu sa preporukom Evropske komisije, koja smatra da su ispunjeni svi uslovi.

U dokumentu, poslanici izražavaju žaljenje zbog nedovoljne političke volje da se više radi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a izražava se i posebna zabrinutost zbog nedavne odluke kosovske vlade da ukine posebno odeljenje za borbu protiv korupcije u okrivu kosovske policije.

Podržava se rad Specijalnog suda u Hagu i naglašava važnost da specijalističke komore mogu da nastave svoj rad „samostalno, i bez ikakvog spoljnog uplitanja”.

U Nacrtu se države članice EU pozivaju da pokažu stalnu posvećenost proširenju i da „vode efikasniju komunikacijsku politiku prema građanima EU o proširenju”.

Evropski parlament će, kako se predlaže dokumentom, primiti k znanju sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije, postignut 4. septembra u Vašingtonu, i oceniti da je transatlantska saradnja presudan faktor za stabilnost u regionu.

O tom izveštaju, kao i izveštajima o ostalim zemljama Zapadnog Balkana će se raspravljati na spoljnopolitičkom odboru EP (AFET), u četvrtak 10 decembra, a kasnije na plenarnoj sednici će glasanjem ovi izveštaji dobiti formu rezolucije EP.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Nacrt izveštaja Evropskog parlamenta: Poziv preostalim članicama EU da priznaju nezavisnost Kosova”

 1. Ako jos ima nekih koji imaju iluzija o tome ko je i sta je Viola fon Kramon i koji su naseli na njene suplje price da „ona samo brine o evropskim vrednostima“…

  • Možeš li ti meni objasniti ko je ta Viola, pošto je ja ne prepoznajem kao osobu koju si naveo? Manite se demagoških komentara . Pogledajmo prvo u svoje dvorište i počistimo ga.

   • @bule
    Nema vece i izlizanije demagogije od „pogledajmo prvo u svoje dvoriste i pocistimo ga“…

    • JOŠ KAKO JE USPELA!
     07.12.1970. pre 50 godina, nemački kancelar Willy Brandt, je klečao, „za oproštaj“, u Getu, u Varšavi, a, prethodni je potpisao, da BRD priznaje postojeće granice, sa Poljskom, odnosno, odrekli su se Šlezije, vekovne nemačke teritorije!!!
     Pozdrav iz Banata!

  • A šta mi zapravo znamo šta je „naša“ delegacija sa predsednikom izobećavala. Nas niko ništa ni o čemu kao narod ne obaveštava i posle neprijatelji su nam uvek neko iz vana. U EU Americi, Rusiji..

 2. U istoriji se nikada desilo da se neka država dobrovoljno odrekne dela svoje teritorije. KiM je privremeno okupirana teritorija Srbije. Suprotno svim međunarodnim zakonima, konvencijama, pravima…. NATO intervencijom Zapadne alijanse, uprkos i statutima iste, izvršeno je nasilno otimanje dela suverene države i proterivanje domicilnog stanovništva. Sve ove rezolucije koje se danas guraju kroz EU parlament su pokušaj da se izbegne svaka odgovornost u buduće. I naravno, velika materijalna odšteta, kad-tad. Samo polako. Sve će doći na kraju na svoje.

  • Teritorije KiM već se odrekao Sloba odrekao, a AV je to potvrdio svojim potpisima na dokumentima koja o tome govore, na ovaj ili onaj način, a sve radi spašavanja isključivo sopstvene kože kada za to dođe vreme. Sloba je mislio da će se izvući u Hagu, a porodicu je već bio izvukao na sigurno, kao i veći deo imovine od koje sjajno žive njegovi naslednici. Ovaj drugi misli da će spasiti porodicu i imovinu, i prvi će pobeći tj. verovatno će mu to biti omogućeno. Šta ti nije jasno?

   • Nije m jasno da istorija pocinje 90 ih…
    Sto bi rekli drugosrbijanci u trendu…to je narativ posttitoisticke srbije

 3. Iluzija i utopija po svim tačkama. proširenje i pridruživanju EU, borba protiv korupcije, poglavlje 23, priznanje tzv države Kosovo… Smešno!

   • @sam

    Bas za „cijeli svijet“? Nisi cuo za Rusiju, Kinu, Brazil, Spaniju, Grcku i jos stotinjak drzava koje ne priznaju tu vasu naci-mafijasku „drzavu“ na Kosovu? Ako je „za cijeli svijet“ tako, sto niste u UN-u, Savetu Evrope, OEBS-u, Interpol-u…?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.