Nacrt statuta Zajednice srpskih opština do 4. augusta 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština sastao se danas sa šefom misije misije OEBS Janom Bratuom i predstavnicima ove misije na Kosovu, koje je upoznao sa tokom izrade nacrta statuta Zajednice.

Članovi upravljačkog tima informisali su sagovornike da je rad na tekstu u završnoj fazi i da će nacrt statuta ZSO biti okončan u roku koji je dala Evropska unija, 4. odnosno do avgusta, prenosi Radio slobodna Evropa.

Kako navode, predstavnicima OEBS-a još jednom je predočeno da se Upravljački tim u radu striktno pridržavao odredbi Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Plana implementacije Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa, Delokruga rada Upravljačkog tima, Opštih principa o uspostavljanju Zajednice srpskih opština i Evropske povelje o lokalno samoupravi.

Upravljački tim spreman je da u svakom trenutku nakon 4. avgusta, na zahtev Brisela, tekst predstavi odborima za implementaciju i učesnicima dijaloga na visokom nivou, kako je predviđeno ranijim dogovorima Beograda i Prištine.

Članovi Upravljačkog tima izrazili u su žaljenje zbog toga što u dosadašnjem toku rada nisu bili u prilici da se u Briselu sastanu sa odborima za implementaciju i u fazama, kao je predviđeno dogovorom, predstave rad na tekstu i eventualno dobiju nekakve sugestije.

Upravljački tim će, u skladu sa mandatom i sugestijama svih do sada angažovanih u ovom procesu, nastaviti da radi na nacrtu statuta, iako je on skoro završen, u cilju njegovog dodatnog unapređenja, sve do njegovog predstavljanja u Briselu.

Ovom prilikom Upravljački tim je još jednom zahvalio lokalnim samoupravama opština sa srpskom većinom i nadležnim ministarstvima na logističkoj i ekspertskoj podršci u procesu izrade nacrta statuta ZSO, kao i predstavnicima međunarodnih organizacija koje su iskazale interesovanje za taj proces.

Dijalog Srbije i Kosovo nastavlja se poečtkom septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari