NADA: Ispitati koruptivne radnje pojedinaca iz prethodne i sadašnje vlasti 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda (Arhiva)

Beogradski gradski odbori Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije pozvali su danas nadležne organe da ispitaju moguće koruptivne radnje pojedinaca iz bivše i sadašnje vlasti, za koje navode da su dozvolili da austrijska kompanija Durst pribavi imovinsku korist „koja će se meriti milionima evra, a na račun građana Beograda“.

„Austrijska kompanija Durst je 2008. godine zakupila prostor u bloku 37, predviđen za izgradnju garaže od 536 mesta, na 99 godina za 290.343.360 dinara. Garaža nije izgrađena u predviđenom zakonskom roku od tri godine.

Niko od predstavnika bivše vlasti tada nije reagovao na to a nakon nekoliko godine postaje jasno i zbog čega“, naveli su u saopštenju odbora POKS-a i DSS-a koji, sa još 19 udruženja građana čine Nacionalno-demokratsku alternativu (NADA).

Oni su dodali da je u oktobru 2015. godine, u toku mandata aktuelne vlasti, urađen novi urbanistički projekat i izmenjen je plan detaljne regulacije i umesto garaže dozvoljena gradnja poslovnog objekta spratnosti P+7+Ps, ukupne nadzemne površine 20.252 metara kvadratnih, sa dva podzemna nivoa garaže sa samo 230 parking mesta.

„Na taj način će građani bloka 37, tik ispred svojih prozora dobiti zgradu od najmanje sedam spratova, a dodatno će se povećati ionako veliki problem sa parkiranjem u bloku, dok će građani Beograda biti oštećeni za milionske iznose jer bi zakup zemljišta na kojem bi bila moguća gradnja takvog objekta a ne garaže, iznosio mnogo više od pomenutih 290 miliona dinara“, ocenili su.

Naveli su da, iako se to dešava na opštini Novi Beograd, niko od predstavnika Opštine nije uložio nikakvu žalbu, primedbu, niti je bio na javnom uvidu u izmenjeni Urbanistički projekat za taj poslovni kompleks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari