Nagrada za direktora likvidiranog zdravstvenog zavoda 1Kragujevac Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Na sednici Skupštine grada Kragujevca, zakazanoj za sutra (petak) odbornici će, između ostalog, glasati za kandidate za članove Upravnog odbora Zavoda za stomatologiju.

Među kandidatima je i Antonio Dimitrovski, direktor Zavoda za zaštitu zdravlja radnika, zdravstvene ustanove, čiji postupak likvidacije je, prema ranijim najavama, trebalo da bude okončan juče.

Kako vladajuća Srpska napredna stranka, čiji je Dimitrovski član, sa svojim koalicionim partnerima, ima ubedljivu većinu u kragujevačkom gradskom parlamntu, to je gotovo izvesno da će direktor likvidiranog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR), nad kojim je postupak likvidacije krajem maja pokrenut i zbog toga što aktuelno poslovodstvo (čitaj Antonio Dimitrovski) nije, u roku od 90 dana, ispravio propust svojih prethodnika i Agenciji za privredne register dostavio finansijskme izveštaju o poslovanju ZZZR-a od 2015. do 2017., sutra da bude izabran za član UO Zavoda za stomatologiju.

Da li je najavljeni izbor u Upravni odbor Zavoda za stomatologiju, nagrada Dimitrovskom za “uspešno menadže risanje” u likvidiranom ZZZR-u, ili je na delu novi primer, do sada ipak nezabeležene bahatosti naprednjačke vlasti i u centru Šumadije, na javnosti je da proceni.

Inače, Antonio Dmitrovski, zvani Toni ili Tončika, na mesto direktora ZZZR-a izabran je, nakon što je podneo ostavku na mesto odbornika SNS u gradskom parlamentu.

Na konferenciji za novinare, posle proglašenja likvidacija te zdravstvene ustanove, Dimitrovski je ispričao i da on gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića zove “Rale”, a ovaj njega – “Tončika”.

Da mu je gradonačelnik, koji je, veliki prijatelj Zavoda, poslao poruku u kojoj je napisao da ima obećanje da će Zavod, koji je sada privredno društvo, biti transformisan u Zavod. Da će on, Dimitrovski, biti direktor nove zdravstvene ustanove ukoliko to partija (Srpska napredna stranka) od njega zatraži. Da 35.000 Kragujevčana, koji se trenutno leče u Zastavinoj ambulanti, neće ništa primetiti, lečiće se na istom mestu, samo će ime biti drugo. Da je za pokretanje postupka likvidacije krivo računovodstvo, koje nije imalo aplikaciju da pošalje finansijski izveštaj.

Zaposleni u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR) koji je u postupku prinudne likvidacije nisu primili akontaciju za jun, a u sindikatima ocenjuju da je to „propust“ direktor tog zavoda. 

Prema saznanjima sindikata u ZZZR, novac za zarade je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) uplatio za oko 150 radnika sa ugovorom, dok oko 30 radnika koji su bez ugovora primaju platu iz sopstvenih prihoda zavoda.

Problem je, kako kažu, kako da se isplati taj novac jer je ZZZR u likvidaciji i postojeći računi ne mogu da budu „aktivni“ za zarade, pa je trebalo blagovremeno da bude otvoren takozvani privremeni račun. Isplata akontacije za jun za oko 180 zaposlenih u ZZZR-u očekivala se 19. juna.

Direktor ZZZR-a Antonio Dimitrovski novinarima je, krajem prošle nedelje, rekao da zaposleni ne treba da strahuju za svoja radna mesta i da se prinudna likvidacija neće odraziti na pružanje zdravstvene usluge pacijentima. 

Naveo je i da mu je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao da ima obećanja ministra zdravlja da će biti osnovana nova zdravstvena ustanova tog tipa.

Za propuste, kazao je Dimitrovski, odgovorni su bivša direktorka i računovodstvena služba ustanove, jer nisu podnosili završne račune. 

Objasnio je i da o naknadnom roku od 90 dana koji je ostavljen da se propusti otklone nije imao nikakvu informaciju.

Dimitrovski je rekao da je na mesto direktora došao kako bi zavod uz pomoć Grada Kragujevca „očistio“ od dugova i vratio mu renome, a ne da bi se bavio administrativno-računovodstvenim poslovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari