Nakon hapšenja nagrada: Saša Matijević imenovan za pomoćnika gradonačelnika Zaječara 1Foto: Zaječar online

Šef službe za javne nabavke Gradske uprave Zaječar Saša Matijević odlukom gradonačelnika Zaječara Boška Ničića 29. maja 2019. godine imenovan je za njegovog pomoćnika u oblasti upravljanja projektima i kontrolne javnih nabavki.

Inače, Matijević je početkom marta 2019. privođen zbog sumnje da je primao mito i „nameštao“ tendere javnih nabavki preduzeću „Infoplan“ iz Aranđelovca, piše Zaječar Online.

Rešenje o imenovanju doneo je lično gradonačelnik Boško Ničić, kojim je Sašu Matijevića, inače hapšenog Šefa službe za javne nabavke Gradske uprave Zaječar imenovao za svog pomoćnika, i to upravo u oblasti upravljanja projektima i kontrole javnih nabavki.

U obrazloženju pomenutog rešenja navodi se da je Članom 58. stavom 2. Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da pomoćnike predsednika opštine postavlja i razrešava predsednik opštine, odnosno gradonačelnik, a da je članom 62. stav 1. tačka 10. Statuta grada Zaječara propisano da gradonačelnik donosi pojedinačne akte za koje je ovlašćen zakonom.

Podsećamo Saša Matijević je početkom marta 2019. dok je bio na funkciji Šefa službe za javne nabavke Gradske uprave Zaječar uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja zbog primanja mita.

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu pisalo je da se sumnja da je 6. marta direktor „Infoplana“ u cilju dobijanja posla izrade plana regulacije banjsko-turističkog kompleksa „Nikoličevo“ i „Gamzigradska banja“, čija je ukupna vrednost 5.150.000 dinara, osumnjičenom Matijeviću dostavio dve ponude sa različitim cenama, kako bi Matijević kao najpovoljniju odabrao upravo ponudu preduzeća „Infoplan“. Tako je Matijević firmi „Infoplan“ i njenom direktoru omogućio zaključivanje ugovora, a za uzvrat od direktora“Infoplana“ primio novac u iznosu od 540.000 dinara.  

Postupak je pred Specijalnim tužilaštvom Odeljenja Višeg suda u Nišu trenutno u toku, međutim i pored toga posao za izradu plana detaljne regulacije banjsko-turističkog kompleksa „Gamzigradska banja“ nedavno je prema odluci komisije Gradske uprave Zaječar dobilo upravo preduzeće „Infoplan“ iz Aranđelovca.

O pokušajima „nameštanja“ tendera za Gamzigradsku banju, ali i banju u Nikoličevu pisali smo u nekoliko navrta.

Međutim, na pitanje kako je moguće da je tender za izradu PDR u Gamzigradskoj banji i pored brojnih „sumnjivih“ radnji ipak dobilo preduzeće „Infoplan“ čiji je direktor uhapšen zbog malverzacije upravo u tom postupku sa Šefom za javne nabavke Sašom Matijevićem, načelnik Gradske uprave Zaječara Slobodan Videnović u neformalnom razgovoru izjavio je da nikakvih nepravilnosti prilikom sprovođenja javnih nabavki nije bilo.

“ Zakonom nije zabranjeno da bilo koja firma čiji je generalni direktor pod istragom učestvuje u predmetima javne nabavke.

Mi nemamo razloga da bilo koga ograničavamo da u javnoj nabavci i učestvuje“, kratko je odgovorio Videnović.

O moralnoj odluci gradonačelnika Ničića da Sašu Matijevića „nagradi“, umesto smeni sa bilo koje funkcije u Gradskoj upravi prosudite sami. Jer na osnovu rešenja Matijević ipak radni odnos zasniva samo na određeno vreme u kabinetu gradonačelnika dok traje Ničićeva dužnost.

Inače na sajtu Gradske uprave Zaječar i dalje nema fotografije Saše Matijevića među pomoćnicima Gradonačelnika, kao ni zvaničnog saopštenja o njegovom imenovanju na pomenutu funkciju. Podatak o tome pronašli smo na 216 strani (od ukupno 244) u 14. broju Službenog lista Grada Zaječara objavljenog 18. juna 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari