Povodom Dana državnosti 15. februara, kada je 1804. vožd Karađorđe pozvao narod na ustanak protiv turskih osvajača, a 1835. donet prvi Ustav Srbije, poznat kao Sretenjski, u Orašcu se okupilo nekoliko hiljada građana, kao i celokupan državni vrh zemlje, sa izuzetkom predsednika Tadića koji je u pratnji ministra odbrane Dragana Šutanovca i novog načelnika Generalštaba VS Miloja Miletića položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Svečanost je počela arhijerejskom liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu, koju su služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop šumadijski Jovan. Nakon toga je u Marićevića jaruzi služen pomen Karađorđu i ustanicima, položeni su venci na spomenik Karađorđu i odate državne i vojne počasti.

Premijer Cvetković je u obraćanju prisutnima naglasio da je strateški cilj Srbije da „što pre uđemo u evropsku porodicu i da uredimo državu po modelu razvijenih i stabilnih evropskih zemalja“.

U oblasti ekonomije mere Vlade su usmerene na povećanje proizvodnje, unapređenje izvoza i očuvanje radnih mesta.

– Država će pomoći privredi da prebrodi ekonomsku krizu i da spremno uđe u brži razvoj – rekao je Cvetković i poručio da je cilj Vlade da zaštiti „srpsku privredu, da omogući funkcionisanje države u vanrednim ekonomskim okolnostima i da spreči negativne posledice po građane“.

Predsednik Vlade je kazao i da je Srbija izabrala „legitimna i mirna sredstva da se bori za Kosovo i Metohiju“, kao i da ulaže u brži razvoj južne Pokrajine i da priprema „detaljan plan održivog opstanka i povratka raseljenih“.

Nekoliko stotina pristalica nacionalističkih i desničarskih organizacija zvižducima je ispratilo govor premijera Cvetkovića, uz povike „NATO dahije, marš iz Srbije“ i transparent „Prezir diktaturi“. Pripadnici tih organizacija oblepili su plakate s natpisom „Početak bune protiv dahija“ u više gradova u Srbiji. Na plakatima su slike čelnika srpskih vlasti sa čalmama na glavama.

Svečanost u Orašcu završena je umetničkim programom „Ustanička uzdanja“ koju su izveli glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, po tekstu Milovana Vitezivića i u režiji Jovana Ristića.

 

Čestitke Obame i Medvedeva

Predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dmitrij Medvedev čestitali su juče Dan državnosti građanima Srbije i predsedniku Tadiću.

BARAK OBAMA: Počinjući svoj mandat radujem se budućoj saradnji s Vama i nastavku unapređenja sveobuhvatnih odnosa naše dve zemlje pokrenutih demokratskim promenama u Srbiji 2000. godine. Evropski put koji je Srbija izabrala pun je izazova, posebno u svetlu svetske ekonomske krize. Uveren sam da će vlasti u Srbiji pokazati odlučnost i odgovornost potrebnu da iz krize izađete još jači. To će biti šansa da Srbija ostvari poziciju lidera u regionu Balkana.

DMITRIJ MEDVEDEV: Siguran sam da će napori koji su usmereni ka ostvarivanju prioritetnih nacionalnih interesa, sprovođenju dubokih sistemskih reformi u Vašoj zemlji i jačanju njenih međunarodnih pozicija, doneti rezultat. Visoko cenimo težnju ka dinamičnom razvoju trgovinsko-ekonomske saradnje, uključujući i strateško partnerstvo u energetskoj sferi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari