Naprednjaci još nisu odlučili da li će biti vanrednih izbora 1Foto: FoNet Marija Djokovic

Srpska napredna stranka još nije donela odluku o prevremenim parlamentarnim izborima. O toj opciji se ozbiljno razmatra, ali konačna odluka zavisiće, u najvećoj meri, od razvoja situacije oko Kosova.

Pregovori o Kosovu su jedina prepreka za održavanje vanrednih izbora, na proleće, kažu za Danas nezvanično izvori s političke scene Srbije. Naši sagovornici navode i da će se „sačekati razvoj događaja na protestima – da li će povećavati ili smanjivati broj učesnika“, kao i da li će se demonstracije proširiti na još neke gradove u Srbiji“.

Kako Danas saznaje, nije zakazana nova sednica Skupštine Srbije, na kojoj bi se, eventualno, raspisali vanredni izbori, ali je planirano da skupštinski Odbor za bezbednost oko 13. januara održi sednicu u kopnenoj zoni bezbednosti, kao i da potom predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti to područje.

Vučić je juče gostujući na TV Pink rekao da je „spreman da sasluša nezadovoljne građane koji protestuju na ulici i promeni ono što ne valja, ali da ako građani misle da to nije moguće – može da se ide na izbore“.

– Spreman sam da čujem ljude da mi kažu šta je loše i da to izmenimo i popravimo ili ako smatraju da je to nemoguće i imaju većinu spreman sam da idemo na izbore u svakom trenutku. Evo ja prihvatam – evo vam izbori, rekao je Vučić. On je kazao da može da podlegne pritisku naroda, ali ne i političara, koje je nazvao lažovima i onima koji „glume ucveljene mlade koje su protiv nasilja“. Takva retorika predsednika Srbije je pomirljivijeg tona u odnosu na njegove izjave početkom decembra, nakon prvog subotnjeg protesta „Stop krvavim košuljama“. Vučić je tada, podsetimo, rekao: „kada dobijete izbore, ispunjavajte ono što je narodu obećano, a ja pod pritiscima neću da radim, i po tome se razlikujem od svih drugih“.

Govoreći o Kosovu, srpski predsednik je naveo da je dobio najnovije istraživanje koje pokazuje da SNS ima najveće poverenje, „ali da je spreman da sve to izgubi da bi obezbedio mir i poverenje deci i kompromis za Kosovo“.

– Jedino rešenje vidim u dijalogu. Bolje je da mi pronađemo rešenje, nego da katastrofalno rešenje pronađe nas, kazao je Vučić, preneo je FoNet. On je ocenio da je za postizanje kompromisa sa Prištinom „potrebno mnogo energije, truda i želje, pa i da se žrtvuju vlastite karijere kako bi se obezbedila budućnost svoje dece… nisam siguran da kosovski predstavnici to žele… neki spolja, a, možda, i neki iznutra, učinili su da se više ne govori o nikad težoj situaciji u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari