Narodna (ni)je istupila iz odborničke grupe SZS 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Narodna stranka i njeni funkcioneru niti demantuju niti objašnjavaju razloge za donošenje odluke o izlasku ove partije iz odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda.

Ipak, zbog toga je Nikola Jovanović podneo ostavke na mesto potpredsednika i predsednika Gradskog odbora te stranke.

Nezvanično se od lidera opozicije može čuti da je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao ostalim liderima da je to pitanje unutrašnja stvar NS i da se verovatno u skorije vreme neće ništa menjati.

To se, kako kažu naši izvori, tumači kao „dizanje ručne“, s obzirom na to da Jeremić ne želi da bude prvi koji će napustiti SZS iako je jasno rekao ostalima da mu je prioritet samostalno jačanje stranke.

Osim saopštenja u kojem se navodi da je Predsedništvo Narodne stranke „primilo k znanju i konstatovalo“ ostavku Jovanovića, u ovoj stranci ćute. Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je tačno da je odluka o izlasku iz odborničke grupe SZS doneta i iz kojih razloga.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i jedan od lidera opozicije u bojkotu, za naš list kaže da odluka o izlasku Narodne stranke iz odborničke grupe SZS nije saopštena ni Preokretu, ni u okviru SZS Beograd.

– Tako da se nadam da takva odluka nije u fazi realizacije, već da je ona samo potencijalno razmatrana. Sa stanovišta nekog ko se zalaže za puno jedinstvo opozicije u Beogradu, a naravno i u Srbiji, to je odluka koja bi tom jedinstvu naškodila. Osnovno, u Beogradu bojkotujemo rad Skupštine, pa čemu formalno razdvajanje nečega što dobro funkcioniše u vanparlamentarnom životu. Odbornička grupa SZS je dnevno aktivna i bori se protiv vandala i uništitelja Beograda – Gorana Vesića. Teško da odvajanje jedne stranke iz te odborničke grupe građani mogu da razumeju. Sigurno ne pozitivno. Jer to će sigurno percipirati kao segmentiranje borbe opozicije u Beogradu. Mi smo protiv toga i zalažemo se za jedinstvo, ali je Narodna stranka vlasna da sama odlučuje o svom političkom nastupu i radu – kaže Veselinović.

Da je odluka nepotrebna i verovatno pogrešna smatra i politički analitičar Boban Stojanović.

– Ako nas je nečemu naučio bojkot, kao i izbori – to je da opozicija mora da se drži zajedno i da nađe minimalni ujedinitelj. Trebalo je ići na dodatno ukrupnjavanje jer su i birači pokazali da im se samostalna istupanja ne dopadaju, a sigurno ne put u kontra pravcu. Pri tom, koliko znam, ne planira se povratak u gradsku skupštinu i zato je odluka dodatno začuđujuća – ukazuje on. Kako zaključuje, opozicija bi morala gradske izbore u Beogradu da dočeka spremno i pre svega zajedno.

Koji god da su razlozi, Nikola Jovanović, jedno od najprepoznatljivijih lica NS, podneo je ostavku. Njegov prvi javni nastup posle ostavke bio je juče. On je tada najavio da će ovih dana i formalno podneti ostavku na članstvo u ovoj partiji.

„Svojim saborcima iz Narodne stranke izražavam poštovanje, ali u ovakvoj situaciji nisam mogao da idem protiv sebe i da podržim i sprovedem odluku kojom se razmontira jedna odbornička grupa koja je dve godine krvavo radila“, rekao je Jovanović novinarima ispred Skupštine grada.

Javno se juče iz NS oglasio samo Vladimir Gajić, šef pravnog tima, koji nije dao jasan odgovor na pitanje da li NS izlazi iz odborničke grupe ili ne.

Gajić je gostujući na televiziji N1 ocenio da je Jovanović ostavke podneo iz ličnih razloga, te da Jovanovićeve reči da pokušava da održi jedinstvo opozicije nisu u suprotnosti sa težnjama i stavom NS da samo širok front može da se suprotstavi ovom režimu. Kako je dodao, Jovanovićeve privatne motive ćemo saznati u vremenu ispred nas, te da NS ne želi da od toga pravi veliki slučaj.

Na pitanje da prokomentariše Jovanovićeve reči da ne može da dozvoli rasformiravanje odborničke grupe SZS i da li je to bila namera NS, Gajić je odgovorio da NS nema alat da bilo šta rasformira. On je istakao da odbornička grupa nije ni proistekla iz izlaska na izbore SZS, već na osnovu podrške opozicionih stranaka kandidaturi Dragana Đilasa za gradonačelnika, a da je SZS tek kasnije nastao.

Upitan da li rukovodstvo NS planira izmene u odborničkoj grupi u Skupštni Beograda, odnosno o odluci Narodne stranke da se izdvoji iz odborničke grupe SZS u gradskom parlamentu, Gajić je rekao da to uopšte nije bila tema Predsedništva stranke, da su na to prinuđeni jer ih je Jovanović napustio i da će se početkom redovnog zasedanja Skupštine grada na jesen, doneti odluka o daljem nastupu, ali da će u svakom slučaju odbornici nastaviti da deluju vaninstitucionalno.

Prema Gajićevim rečima, Savez je labava koalicija koja se odlučila za bojkot izbora, te da su se članovi Saveza složili da u danima pred nama stranke pojedinačno učine sve što je u njihovoj moći da svoje organizacije bolje pripreme za nove izbore i da se otvore vrata za stvaranje novog opozicionog pokreta otpora koji će moći na prvim sledećim izborima da pruži adekvatan otpor režimu Aleksandra Vučića.

On kaže da je na poslednjem mestu međusobna borba članica Saveza.

Komentarišući Gajićev komentar Jovanović za Danas kaže da je Gajić veliki borac za demokratiju i advokat koji je dosta uradio za mnoge žrtve ovog režima, te da o njemu može da kaže samo lepe stvari.

– Pokušao je da prepriča zvanično saopštenje NS ali i on zna da je problem isključivo politički i strateški. Narodna je donela u četvrtak odluku o izlasku iz odborničke grupe SZS u Beogradu. To je po meni pogrešna odluka, loš signal za Beograđane i uvod u dalje paranje opozicije u prestonici. Samo zajedno možemo srušiti režim koji ne samo da je razrovao grad, nego u doba korone predstavlja smrtnu opasnost za sve nas – kaže Jovanović.

Jovanović ostaje na čelu odborničke grupe SZS

Nikola Jovanović, koji će ubuduće nastupati kao stranački nezavisni odbornik u Skupštini grada Beograda, zasad ostaje predsednik odborničke grupe Saveza za Srbiju, nezvanično nam je rečeno u ovoj odborničkoj grupi. Kako nam je objašnjeno, kao samostalni odbornik Jovanović može biti deo bilo kog kluba i u ovom trenutku, a do donošenja eventualne neke nove odluke nema potrebe da se menja njegov položaj, s obzirom na prepoznatljivost i dosadašnji njegov rad. O promeni ili ne predsednika odborničke grupe, kako nam je rečeno, izjašnjavaće se njeni članovi. Jovanovićev zamenik je Peđa Mitrović iz Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Podsećanje

Podsetimo, na izborima u martu 2018. zajednička lista Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Saše Jankovića, tadašnjeg predsednika Pokreta slobodnih građana, osvojila je 26 odborničkih mesta od 110 koliko broji beogradski parlament. (DS je nastupila samostalno i nije prošla cenzus). Osmoro odbornika sa „kvote“ Jankovićevog PSG izdvojilo se u posebnu grupu, a zatim je petoro njih napustilo ovaj pokret formirajući Građanski demokratski forum. U međuvremenu su Đilas, Jeremić i DS osnovali Savez za Srbiju, a prvi potez je bio da šef zajedničke odborničke grupe bude upravo Nikola Jovanović. Grupa SZS je osim prvih nekoliko, bojkotovala sednice Skupštine Beograda. Isto tako su su i poslanici dosadašnjeg saziva parlamenta Srbije, koji su prišli strankama Saveza bojkotovali sednice Narodne skupštine. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari