Narodna stranka Kragujevca podnela krivične prijave zbog urušavanja dela stare gradske Tržnice 1Foto: Vikipedija/Vanilica

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu danas je podneo krivičnu prijavu protiv direktora Javno komunalnog preduzeća „Šumadija“ Nemanje Dimitrijevića, kao i protiv dva NN lica zbog urušavanja dela stare gradske Tržnice 6. jula ove godine.

„Krivična prijava nadležnom tužilaštvu je podneta protiv Nemanje Dimitrijevića, zakonskog zastupnika JKP Šumadija, investitora radova na rekonstrukciji zgrade gradske tržnice.

Takođe, podneta je i protiv NN lica, odgovornog izvodjača radova na rekonstrukciji zgrade gradske tržnice, kao i protiv NN lica angažovanog za obavljanje stručnog nadzora nad izvodjenjem radova na rekonstrukciji“, rekao je na konferenciji za novinare u blizini oštećenog objekta predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Boris Herman.

Herman je rekao da se krivična prijava podnosi zbog sumnje da su tokom 2019. i 2020. godine prilikom projektovanja i izvođenja građevinskih radova na rekonstrukciji, navedena lica postupala suprotno propisima i tehničkim pravilima i time doveli u opasnost živote ljudi kao i imovinu.

„Postoji sumnja da, prilikom izrade projektno-tehničke dokumentacije, izvodjenja radova i nadzora, nisu bili propisno izradjeni elaborat zaštite susednog objekta, odnosno zgrade Tržnice, kao ni geomehanički elaborat kojim bi se potvrdilo da je bezbedno graditi ukopani objekat na toj lokaciji“, rekao je Herman.

Dodao je da je na taj način bila ugrožena statička stabilnost objekta što je i dovelo do urušavanja dela Tržnice 6. jula 2020. godine.

„Ovom krivičnom prijavom od nadležnog tužilaštva tražimo odgovor da li se prilikom izvodjenja radova na rekonstrukciji gradske tržnice odstupilo od urbanističkih uslova gradnje, a što je za posledicu imalo urušavanje dela zida objekta od posebne vrednosti koji je važan deo kulturno-graditeljskog nasledja Kragujevca i predmet posebne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture“, rekao je Herman.

Iz Narodne stranke su poručili da će i dalje na ovakav način, podnošenjem prijava, reagovati na sve propuste aktuelne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari