Narodna stranka: Smenjivanje načelnika VMA je brutalni revanšizam i represija 1Foto: B. Cvejić

Resorni odbor za zdravstvo Narodne stranke smatra da smenjivanje više načelnika sa Vojnomedicinske akademije (VMA), potpisnika peticije „Ujedinjeni protiv kovida“ predstavlja čin brutalnog revanšizma i represije, koji za posledicu ima dodatno  urušavanje zdravstvene institucije sa velikim domaćim i međunarodnim ugledom.

Iako su predstavnici vlasti, rečima da Srbija nije plemensko društvo, obećavali da neće biti odmazde prema stručnjacima koji su kroz peticiju upozoravali na katastrofalno stanje u zdravstvu i tražili smenu Kriznog štaba, oni se sa njima sada obračunaju po kratkom postupku.

Više je nego očigledno da ministru odbrane Aleksandru Vulinu i drugima koji se bore za mesto u budućoj Vladi Srbije, zrno vlasti i dodvoravanje Aleksandru Vučiću znači više nego ugled koji je VMA decenijama gradila kroz školovanje kadrova, akumulaciju znanja, iskustva i sticanje poverenja.

Smenjivanje ovih načelnika nije usledilo zbog lekarske greške, ogrešenja o lekarsku etiku ili izbegavanja odgovornosti u vreme epidemije virusa korona. Ovo je još jedno svedočanstvo osionosti i nestručnosti vlasti, a predstavlja poruku svakom ko se usudi da  izrazi mišljenje koje nije po volji aktuelnom režimu. Nedopustivo je i neprihvatljivo da se ovako nešto događa u Srbiji u 21.veku.

Vladajuća stranka i režim koji je promovisao kupovinu diploma i doktorata olako smenjuju i sklanjaju istinski stručne ljude u čijim je rukama fizičko i mentalno zdravlje građana. Zato i ne čudi odlazak velikog broja medicinskih stručnjaka u inostranstvo, gde će biti poštovan njihov profesionalni i lični integritet.

Kada se u Srbiji ponovo uspostavi vladavina prava, odgovornost će snositi svi koji su, zloupotrebljavajući vlast, učestvovali u progonu ljudi koji slobodno izražavaju svoje mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari