Narodna stranka: Zakon o vodama izmenjen zbog cevovoda od Drine do rudnika Rio Tinta 1Reka Drina - arhivska slika Foto: Pixabay/Kokas4oka

Narodna stranka (NS) saopštila je danas da je Zakon o vodama izmenjen prvenstveno da bi kompaniji Rio Tinto bilo omogućeno da izgradi cevovod u dužini od 20 kilometara, kojim bi se voda od reke Drine dopremala do rudnika litijuma kod Loznice, jer je za iskopavanje i eksploataciju tog metala neophodno više od 1.000 tona vode dnevno.

„Izmene Zakona o vodama omogućile su lokalnim samoupravama, koje vode nestručni partijski kadrovi SNS-a, da slobodno uz formalno sproveden postupak neposredne pogodbe, a bez tendera, Rio Tintu stave na raspolaganje državni vodni resurs pod sumnjivim uslovima“, saopštio je član beogradskog odbora NS Srđan Radaković.

Po njegovim rečima, ako se to dogodi, posledice će biti ogromne količine otpadnih voda i zagađenje zemlje, površinskih i podzemnih voda u rasponu od oko 300 kilometara oko rudnika.

Radaković je naveo da je država Rio Tintu već omogućila da „prisilno otkupljuje zemlju od stanovnika lozničkog kraja“, a da je potom pod „sumnjivim tenderskim uslovima donela odluku o gradnji magistralnog gasovoda od Beograda do Loznice“, odnosno do rudnika litijuma, što je posao koji bi mogla da dobije kompanija „Milenijum tim“.

„Obezbeđivanje velikih količina vode je treći neophodan uslov za otvaranje rudnika litijuma i zato je sada izmenjen Zakon o vodama“, rekao je Radaković.

On je dodao da vlastima odgovara da se povodom izmena Zakona o vodama raspravlja o zauzeću obala reka splavovima, jer se tako „zamagljuje opasniji cilj“, a to je omogućavanje lakog i jednostavnog pristupa državnim resursima favorizovanjem raznih investitora, interesnih grupa i kompanija koje mogu da dobiju u zakup vodnu zemlju na vrlo jednostavan način.

„Pristup građana rekama i onemogućavanje tog pristupa uzurpiranjem rečnih obala splavovima je nesumnjivo važno pitanje i opravdane su inicijative udruženja građana i ekoloških organizacija, ali se mora ukazivati i na mnogo veću opasnost koju donose izmene Zakona o vodama, jer će rudnik litijuma izazvati katastrofalne posledice u celoj Srbiji“, zaključio je Radaković.

Prethodno su Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Svetska organizacija za prirodu (WWF) pozvali danas građane Srbije da svojim potpisima podrže peticiju za raspisivanje referenduma o, kako navode, neustavnim i nezakonitim izmena Zakona o vodama.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o vodama, kojima je propisano „da se vodno zemljište u javnoj svojini može dati u zakup i neposrednom pogodbom za plutajuće objekte koji su postavljeni na ovom zemljištu na teritoriji Beograda do dana stupanja na snagu ovog Zakona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari