NDMBGD: Rio Tinto već počeo sa radom u Srbiji, prvi zaposleni Vučić i Mihajlović 1Foto: NDMBGD

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da je najava referenduma o eksploataciji ruda u zapadnoj Srbiji, koju je najavio predsednik Aleksandar Vučić, nedopustiva manipulacija javnošću Srbije.

„Najava referenduma služi da se od javnosti sakrije činjenica da je Rio Tinto već počeo radove na ispitivanjima ruda, otkupu zemljišta i promotivnoj kampanji koju sprovode Vučić i (Zorana) Mihajlović. Upravo je to ono što nas najviše brine. Činjenica da su najveći zagovarači i promoteri ove kompanije u Srbiji upravo oni koji bi trebalo da čuvaju interes gradjana, a to je vlast naše države“, navodi se u saopštenju.

To udruženje je ocenilo da sama činjenice da procenu štetnosti projekta naručuje investitor govori da se rezultati tog ispitivanja ne mogu smatrati nezavisnim.

„Državni funkcioneri, poput Vučića ili Zorane Mihajlović, nisu čak ni takve procene sačekali, ali nas već sada uveravaju kakvi će rezultati biti. Umesto da od investitora traže odgovore i garancije, oni su u promotivnoj kampanji za Rio Tinto. Dakle ne govorimo više o tome da li će Rio Tinto početi sa radom u Srbiji, on je već počeo“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari