Ne da(vi)mo Beograd i Zajedno za Srbiju danas predstavljaju plan "Put do pobede" 1Foto: Medija centar Beograd

Lideri Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i Zajedno za Srbiju Dobrica Veselinović i Nebojša Zelenović predstaviće danas u Medija centru predlog opoziciji sažet u njihovom planu „Put do pobeede“.

Pre javnog predstavljanja plan o tome šta, kako i gde raditi da se dosegne ključni politički cilj – a to je smena vlasti – predstavljen je partnerima s kojima su NDB i ZSS zajedno učestvovali u nedavno završenim pregovorima o izbornim uslovima uz posredovanje evropskih parlamentaraca.

„Glavne teze koje mi zastupamo jesu da opozicija treba da se ujedini i dogovori o stvarima o kojima može da se dogovori, a ne odmah oko pravljenja neke zajedničke liste koja je u ovom trenutku nemoguća. Postoje stvari o kojima možemo da se dogovorimo i hajde da to uradimo i da odmah prestanemo s napadima jedni na druge u opoziciji, da se fokusiramo na cilj i na to kako život građana i građanki Beograda i Srbije može biti bolji, da iz međusobnog napadanja izađemo u jednu afirmativnu poziciju“, kazao je Veselinović Novom magazinu.

Prema njegovim rečima, opozicija koja prihvata predlog trebalo bi i da se obaveže da u nekom budućem periodu, posle nekih izbora, neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, kao i o efikasnoj kontroli izbora, da svako biračko mesto u Srbiji bude pokriveno kontrolorima iz opozicije.

„Da vidimo ko i gde ima i kakve snage, da to ujedinimo i sarađujemo na tome. Mislim da je važno da se unapred dogovorimo i obavežemo da ćemo podržati kandidata za gradonačelnika i premijera sa opozicione liste koja osvoji najveći broj glasova. To je posledica ideje da ne treba ići na jednu listu koja je nespojiva i da se posle izbora najjačoj prepušta da vodi stvari“, objasnio je Veselinović.

Takođe, neophodan je dogovor o zajedničkom kandidatu ili kandidatkinji opozicije na predsedničkim izborima, dok se na parlementarne i lokalne izbore može ići sa više lista.

„Moram i da naglasim da umesto optuživanja ko radi za Vučića ili nije uradio nešto dobro, sve opozicione stranke moraju da razrade plan i viziju kako će ljudi živeti bolje, uključujući klimatske promene i životni standard, i da to predstave ljudima gde god je moguće. Da građani imaju za koga i za šta da glasaju“, uveren je Veselinović.

Prema njegovim rečima, nedavni pregovori o izborim uslovima uz posredovanje evroparlamentaraca nisu doneli mnogo u konkretnim rezultatima, ali pokazali su da postoje veliki problemi u izbornom procesu i da je vlast ipak spremna da se odrekne nekih mehanizama kontrole.

Da pitanje da li se plan „Put do pobede“ odnosi i na predstojeće aprilske izbore Veselinović je odgovorio da o tome tek treba da se odluči, ali ako odluka bude „za“ potrebno je ići na sve izbore.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd odluku o izlasku na izbore ili bojkotu doneće 20. oktobra na svojoj skupštini.

Veselinović smatra da je izborna pobeda moguća, ali da je preduslov za nju stabilan dogovor opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari