Ne davimo Beograd: Nova mobilizacija građana za odbranu šume duž auto-puta 1Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/MO

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da gradska vlast planira novu seču šume u Beogradu, na četiri hektara u zaštitnom šumskom pojasu duž auto-puta Beograd – Zagreb, kod pumpe „Zmaj“, za čiju će odbranu ponovo mobilisati građane.

Ističući da će u cilju efikasnije odbrane beogradskog zelenila učestvovati na narednim lokalnim izborima, Inicijativa Ne davimo Beograd navodi da nameru seče šume u pojasu duž auto-puta, doživljava kao poziv na mobilizaciju građana kako bi „sprečili nepovratnu štetu po životnu sredinu i prirodna dobra Beograda“.

Iako je prema planovima višeg reda, ova zona zaštićena i namenjena javnim zelenim površinama i prirodnoj retenziji, gradske vlasti spremaju njegovu prenamenu u zonu komercijalne gradnje, a ovoga puta na udaru su četiri hektara šume uz auto-put, naveli su iz Inicijative.

„Inicijativa Ne davimo Beograd podneće primedbe na Plan detaljne regulacije za područje privredne zone ‘Auto-put’ u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu za blok 26, zahtevajući da se odustane od planirane prenamene šuma i šumskog zemljišta“, navodi se u saopštenju.

Iz te Inicijative istakli su da je podrška građana u akciji za odbranu Košutnjaka koju je potpisalo preko 80.000 ljudi jasno govori da se zelene površine grada moraju ne samo sačuvati u postojećem obimu, već i povećati.

„Svedoci smo opšte otimačine o naše parkove, obale, reke ili šume, koje vlast želi da pretvori u komercijalno zemljište i tako omogući zaradu njima bliskim investitorima“, dodaje se u saopštenju Inicijative.

Inicijativa Ne davimo Beograd navodi da će zato „pozvati građane da im daju podršku na predstojećim beogradskim izborima kako bi smenili kriminalnu gradsku vlast na čelu sa Goranom Vesićem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari