Zakonskom regulativom u Srbiji trebalo bi jasnije da se utvrdi kada su deca zloupotrebljena u političke svrhe, posebno u izbornim kampanjama, i da se to efikasno spreči, kažu sagovornici Danasa.

TV autorka i jedna od osnivača Beogradske inicijative Snežana Dakić Mikić nedavno je poklonila sapune voždovačkoj OŠ „Filip Filipović“. S obzirom na to da je u toku kampanja za izbore na Voždovcu, postavlja se pitanje da li je ova donacija deo kampanje Beogradske inicijative i da li je ovo (zlo)upotreba dece u političke svrhe.

Snežana Dakić Mikić za Danas kaže da su sapuni njena lična donacija školi. „Za razliku od političara, nisam se zadržala na kritici, nego sam ličnim angažovanjem rešila deo ovog problema za 750 đaka“, navodi Dakić Mikić.

Na pitanje zašto je obaveštenje medijima o njenoj poseti osnovnoj školi stiglo iz Beogradske inicijative, što se može tumačiti kao promocija ovog udruženja uoči izbora na Voždovcu 15. decembra, ona odgovara da bi „možda i moglo, ali nije“.

„To je samo tehnički detalj, poznat redakcijama, a ne i široj javnosti. Da li je promocija raznih stranaka kada se izgradnjom puteva, fabrika, parkića ili vrtića hvale njihovi čelnici, kojima je to bio i posao i koji su to radili našim zajedničkim, budžetskim parama? Ovo je plaćeno mojim ličnim novcem“, ističe Dakić Mikić.

Prema njenim rečima, donacija nije deo kampanje Beogradske inicijative zato što je bila planirana za Dan škole, pre nego što je BBI predala listu i ušla u izbornu trku, „ali sam iznenada morala u bolnicu, pa se sve prolongiralo“.

Na pitanje da li je svesna da se na taj način deca koriste u političke svrhe, ona je upitala „ko je Vas dezinformisao da je to upotreba dece u političke svrhe?“.

Ljiljana Lučić, zamenica predsednika skupštinskog Odbora za prava deteta, za Danas kaže da ne postoje jasno definisani standardi u vezi s političkim kampanjama i da se sada ostavlja da „političari sami osete meru u svom ponašanju“.

Maja Stojanović, programska direktorka Građanskih inicijativa, za Danas kaže da davanje sapuna deci u školama nije kršenje prava deteta, ali da je problematično. „To ne samo da je zalaženje političara u škole, nego je korišćenje populističkih mera zarad dobijanja glasova. To je kupovina glasova preko dece, umesto da se preduzmu ozbiljne mere koje bi doprinele smanjenju siromaštva i održivom razvoju“, kaže Stojanovićeva.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti nije dovoljno jasan u pogledu „humanitarnih“ troškova kampanje.

– U Zakonu piše samo da su „troškovi izborne kampanje troškovi političke aktivnosti tokom kampanje“. Posto izborna kampanja treba da služi promociji političkih ideja, a političke stranke nisu dobrotvorne ustanove, mislim da takvi troškovi ne bi trebalo da budu dozvoljeni. Podsećam da je Agencija za borbu protiv korupcije u prethodnom periodu imala stav da su takvi pokloni zabranjeni – navodi Nenadić.

Upitan da li postoji problem ako je donacija lični čin nekog od političara, on odgovara da bilo ko, pa i neko od kandidata, može da donira šta god hoće. „Donacija može da postane sporna kada se javno predstavlja kao delovanje političkog subjekta kojem taj pojedinac pripada“, zaključuje Nenadić.

Donacija lična, a akcija…

Dušan Kićović, direktor OŠ „Filip Filipović“ na Voždovcu, za Danas kaže da su roditelji bili obavešteni o dolasku Snežane Dakić Mikić i da postoji saglasnost svakog roditelja čija su deca tom prilikom fotografisana. On, kako kaže, nije znao da Beogradska inicijativa učestvuje na voždovačkim izborima i da politiku niko nije spominjao. „Da sam znao, razmislio bih da li da dozvolim da se tako nešto uradi, iako nam donacija od 120 litara sapuna i te kako znači. Dobili smo račun na kojem se jasno vidi da je gospođa Dakić Mikić lično kupila te sapune i da je to njena donacija“, navodi Kićović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari