Ne najavljujemo optužnice 1

Odlazak specijalnog tužioca Dejvida Švendimena sa ove dužnosti ne treba dovoditi u vezu sa odustajanjem dela poslanika u kosovskom parlamentu od pokretanja inicijative za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, rečeno je Danasu u Kancelariji specijalnog tužioca za ratne zločine na Kosovu.

Kris Benet, portparol Specijalnog tužilaštva, takođe negira da Švendimanov odlazak 31. marta ima veze sa odlaganjem podizanja prvih optužnica, najavljenog za 25. decembar prošle godine.

Švednimen je izjavio da 31. marta napušta dužnost specijalnog tužioca, zato što je američkim zakonima vremenski ograničeno njegovo imenovanje kao višeg službenika Diplomatske službe Državnog sekretarijata SAD. Mada je u izjavi za javnost naglasio da „ne daje ostavku niti je otpušten“, u diplomatskim krugovima u Prištini spekuliše se da je „povučen“ zbog neke vrste „nagodbe“ – navodnog odlaganja podizanja optužnice za, zauzvrat, obustavljanje inicijative za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu.

– Ne dajemo komentare o stepenu istrage i nikada nismo niti ćemo najaviti vreme podizanja optužnica. Iako Dejvid Švendimen napušta kancelariju Specijalizovanog tužilaštva, obim i intenzitet istrage se neće promeniti. On je jasno rekao da njegov odlazak neće uticati na rešenost onih koji rade u Specijalnom tužilaštvu i da će onaj ko dođe posle njega biti jednako posvećen da završi ovaj posao na dobar način, uz pravu meru i što pre – kaže Benet.

Prema njegovim rečima, „Specijalno tužilaštvo postavljeno je na stabilan kurs, a kontinuitet je obezbeđen u ličnosti Kvaj Hong Ipa, zamenika specijalizovanog tužioca, koji će nastaviti da radi kao vršilac dužnosti specijalizovanog tužioca“. Iz sedišta EU najavljeno je da će uskoro pokrenuti proceduru za imenovanje Švendimenovog naslednika.

– Pokušaj ukidanja zakona nije i neće imati uticaja na rad specijalnog tužioca. To nema nikakve veze s odlaskom gospodina Švendimena. On mora da, nažalost, napusti svoj položaj, jer mu zakoni SAD ne omogućuju da nastavi rad na istoj funkciji posle 31. marta ove godine. Nema drugog razloga – naglašava Benet.

Specijalni sud je zvanično, kao deo kosovskog sudstva, počeo sa radom 5. jula 2017. i do sada nije pokrenut nijedan postupak. Dejvid Švendimen je na dužnosti specijalnog tužioca, najpre kao vršilac dužnosti 2015, a od 1. septembra 2016. u punom zvanju zamenio Klinta Vilijamsona. U 50-godišnjoj pravničkoj karijeri bio je, između ostalog, savezni tužilac u SAD i zamenik glavnog tužioca i rukovodilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari