Ne žele da budu fikus za saveze koji su "protivprirodna blud" 1Foto: Fonet/Medija centar, Foto: Medija centar

Ostavke su najavili akademik Kosta Čavoški, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Milo Lompar, docent na Pravnom fakultetu u Kragujevcu Zoran Čvorović, profesor Aleksandar Lipkovski, kao i publicista Srđa Trifković, saznaje nezvanično Danas. Pojedini članovi PS Dveri tvrde da ne žele da budu fikus-pokriće za koalicione saveze, koji sa „srpskog stanovišta“ predstavljaju protivprirodni blud. Iz pokreta Dveri, međutim, odgovaraju da Politički savet nije Predsedništvo stranke i nema uticaja na donete odluke, samim tim ni na odluku da se uđe u koaliciju sa DJB.

„Politički savet Dveri nije se sastajao ovih dana i uskoro će biti redovna sednica na kojoj će se razmatrati i pitanje lokalnih izbora. Generalno, politički savet se ne bavi tim temama“, kažu u pokretu Dveri, ne želeći da potvrde, ali ni demantuju odluku pojedinih uglednih članova PS Dveri da napuste taj pokret.

Nezvanično saznajemo da je većina članova Političkog saveta Dveri bila za to da ovaj pokret na beogradske izbore izađe u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije na čijem je čelu Miloš Jovanović i sa Pokretom za zdravu Srbiju Milana Stamatovića, ali da niko od njih nije bio za koaliciju sa Sašom Radulovićem i njegovom DJB.

Dveri su doduše pregovarale sa DSS. Bilo je nekoliko sastanaka u Beogradu i Čačku, ali bez jasnog stava Dveri o toj mogućoj koaliciji. Naposletku iz Dveri je saopšteno da na gradske izbore idu u koaliciji sa Dosta je bilo, dok se DSS odlučio da samostalno izađe na ove izbore.

„Sa pokretom Dosta je bilo ne delimo iste vrednosne stavove. Ti ljudi u tom pokretu nisu ozbiljni, ne razumeju politički sistem i politiku, a o njihovoj ozbiljnosti najviše govori njihov poziv Luki Maksimoviću da sa njim, kao opozicionarem, naprave koaliciju. Osim toga Saša Radulović je bio ministar u Vladi Srbije koja je potpisala za nas veoma sporan Briselski sporazum koji vodi ka predaji Kosova“, kaže Miloš Jovanović, lider DSS za Danas, dodavši da je odlukom Dveri da uđe u koaliciju sa DJB za DSS isključena svaka mogućnost dogovora.

Osim što je za DSS sporan DJB, ovaj pokret sporan je i za članove Političkog saveta Dveri koji od rukovodstva stranke traže odgovore i zahtevaju hitno sazivanje sastanka Političkog saveta.

U pismu koje je Srđa Trifković poslao Bošku Obradoviću, a u koje je Danas imao uvid, kaže se da je on zgranut odlukom o koaliciji sa DJB, koja je u dijametralnoj suprotnosti sa jedinstvenim stavom članova Političkog saveta, iznesenim na sednici 27. decembra prošle godine.

„Osnovano strahujem da će se kratkoročni oportunizam, ma kako pravdan, pokazati fatalnim za budućnost Dveri. Što je još važnije, mislim da će tom odlukom biti nanet težak dugoročni udarac svemu šta su Dveri do sada zastupale i za šta se svi mi zalažemo. Pre nego što u svetlu novonastalog stanja donesem odluku o svom daljem članstvu u PS i o svom odnosu prema Dverima, molim Boška da hitno sazove vanrednu sednicu PS – najdalje do petka, 26. januara. Ukoliko do danas ta sednica ne bude zakazana, podneću neopozivu ostavku na članstvo u PS“, kaže se u pismu Trifkovića.

Akademik Kosta Čavoški juče nije za naš list hteo ni da potvrdi, ali ni da demantuje da li je podneo ostavku na mesto predsednika Političkog saveta Dveri. Na pitanje da li je tačno da je napustio Dveri Čavoški je doslovce odgovorio: „Još nije tačno, a da li će – videćemo“.

Danas je, međutim, imao uvid u još jedno pismo adresirano na Boška Obradovića i Političkog saveta Dveri koje je potpisao docent Zoran Čvorović i u kome se kaže da su na sednici Saveta svi prisutni prisutni odlučno branili stav da na beogradske izbore treba ići ili samostalno ili u koaliciji sa DSS. Uz to, kako se navodi u pismu, svi su bili protiv saradnje sa strankom koja je ideološki najudaljenija od srpskih Dveri.

„Iako je Politički savet savetodavno telo, a njegovi članovi i nemaju nikakvih političkih ambicija, ovakvo ignorisanje jasnog stava Saveta o jednom načelnom, ideološkom i strateškom, a ne efemernom i tehničko-političkom pitanju, predstavlja po mom sudu i ukusu primer krajnjeg nipodaštavanja i marginalizacije Saveta“, kaže se, između ostalog, u pismu Čvorovića i dodaje da očekuje jasan odgovor, kako bi mogao da donese odluku o svom daljem učešću u Savetu.

„Razumem potrebu rukovodilaca Dveri da ostanu u politici, da se njome bave i od nje žive i u tome im zaista želim sve najbolje. Nadam se da će oni razumeti i moj stav, da svojim imenom, a osim njega ništa drugo i nemam, ne želim da budem fikus-pokriće za koalicione saveze, koji sa „srpskog stanovišta“ predstavljaju protivprirodni blud“, kaže se između ostalog u pismu jednog od članova Političkog saveta Dveri.

Lompar ne daje izjave za Danas

Umesto odgovora na naše pitanje da li napušta Dveri profesor Milo Lompar nam je poručio da bi trebalo da znamo za njegovu odluku da on ne daje bilo kakve izjave za Danas i da to nije ništa novo. „Ako vas niko nije obavestio, eto sada znate“, naveo je Lompar.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.