"Ne znam ko je pustio Ristića da priđe Lavrovu" 1Foto: Fonet/TV Fonet

Milica Đurđević iz Srpskog sabora Zavetnici za Danas tvrdi da osumnjičeni za državni udar u CG nema veze s tom organizacijom.

Nemanja Ristić, koji se slikao zajedno sa šefom ruske diplomatije i predstavnicima Srpskog sabora Zavetnici pre tri dana u Beogradu, a za kojim je Crna Gora raspisala poternicu zbog sumnji da je učestvovao u pripremama državnog udara u toj državi, neposredno nakon okončanja izbornog procesa, 16. oktobra ove godine, nije član naše organizacije – tvrdi za Danas Milica Đurđević, članica Predsedništva Srpskog sabora Zavetnici.

Ona je na pitanje otkud onda Ristić na zajedničkoj fotografiji sa Sergejom Lavrovom, zabeleženoj tokom polaganja venca na Spomenik palim ruskim borcima na Groblju oslobodilaca Beograda, rekla da to ne zna i da odgovorno tvrdi da se on nije pojavio na mestu fotografisanja na njen, ili poziv nekog iz Zavetnika.

– Po protokolu, pre susreta sa Lavrovom ispred Groblja oslobodilaca morali smo da pošaljemo imena Ministarstvu rada i Ambasadi Rusije u Beogradu koje su učestvovale u pripremama događaja. Poslali smo tri imena, moje i još dve koleginice, koje se nalaze na toj fotografiji. U pozadini se, međutim, može videti i osoba o kojoj govorite, pa se i ja pitam ko mu je odobrio da bude odmah iza nas. Pitanje je preko koga se on akreditovao i da li su oni koji su mu odobrili prisustvo iskompromitovali Ministarstvo na čijem je čelu Aleksandar Vulin, ističe Milica Đurđević za naš list.

Milica Đurđević ponavlja da Nemanja Ristić nikada nije potpisao pristupnicu Zavetnicima, odnosno da joj nisu jasni motivi njegovog pojavljivanja na skupovima i događajima te organizacije.

– Moram da naglasim i da policija nije dozvolila članovima naše organizacije da priđu nama i Sergeju Lavrovu, ostali su udaljeni na više od dvadeset metara, dok je Nemanji Ristiću to dopušteno i mogao je da priđe i stane praktično odmah iza nas. Čiji je to propust, da li je nameran ili ne i koga kompromituje to nisu pitanja za mene. Uostalom, zbog čega se lice sa poternice slobodno šeta, prisustvuje ovakvim događajima i javno slika, umesto da bude uhapšen. To takođe nije pitanje za mene i Srpski pokret Zavetnici – kaže Milica Đurđević.

Fotografija članica organizacije Zavetnici sa Sergejom Lavrovom, na kojoj se u pozadini pojavljuje i Nemanja Ristić, za kojim je Crna Gora raspisala poternicu zbog sumnji da je pripremao državni udar u toj državi, odjeknula je u celom regionu. Gotovo svi značajniji portali objavili su tu fotografiju pod naslovom – Lice sa Interpolove poternice se slobodno slika po Beogradu sa Lavrovom.

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala objavilo je da je 7. decembra raspisalo međunarodnu poternicu za trojicom državljana Srbije i dvojicom državljana Rusije osumnjičenih da su pripremali teroristički plan za napade u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra. Poternica je raspisana protiv Predraga Bogićevića, Nemanje Ristića i Miloša Jovanovića i Rusa Eduarda Vladimirovića Širokova i Vladimira Nikolajevića Popova. Prema navodima dosadašnje istrage, Širokov i Popov su oformili i grupe na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije i platili Aleksandru Sinđeliću 200.000 evra da organizuje nasilan ulazak u parlament i likvidaciju doskorašnjeg premijera Mila Đukanovića. Za taj novac on je „kupovao“ ljude i poveravao im zadatke. Da je bio u direktnoj komunikaciji sa dvojicom Rusa, potvrđuju i snimljeni razgovori koji su uvršteni u dokazni postupak. Istraga je utvrdila da je Aleksandar Sinđelić kontaktirao Bratislava Dikića i dogovorio da ovaj dođe u Crnu Goru 16. oktobra, da bi na okupu držao „protestante, organizovao njihovo kretanje, upravljao u sukobu sa pripadnicima policije, radi nasilnog ulaska sa političarima u Skupštinu Crne Gore“.

Sinđelić je za vrbovanje članova kriminalne organizacije zadužio Bogićevića i Ristića, koji su imali zadatak da organizuju dolazak grupa iz Srbije na protestni skup Demokratskog fronta i da sa političarima te partije izazovu sukobe sa policijom.

Stefanović: Policija radi dan i noć

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija „dan i noć“ radi na istrazi u slučaju oružja pronađenog u Jajincima, u blizini porodične kuće premijera Srbije 30. oktobra, ali nije želeo da govori o detaljima. „Nijednu informaciju koju imamo ne možemo dati da ne bi upozorili one koji su odgovorni, ali policija na tome radi dan i noć“, istakao je Stefanović u izjavi novinarima, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari