Negotinci protestovali četvrti put 1Foto: S. M. Jovanović

„Aleksandar Vučić je vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju, a podelu vlasti u sopstvenu vlast. Stavio je sebe iznad zakona i još gore, poistovetio je svoju samovolju sa zakonom“ – poručio je profesor FPN dr Čedomir Čupić.

On je ovo rekao Negotincima okupljenim na četvrtom protestu „Jedan od pet miliona“, pozivajući zaposlene u zdravstvu, pravosuđu i prosveti da se pridruže protestima, da podrže građane i „odupru se velikom poniženju kojem ih podvrgava ova vlast“.

-Strašno je u kakvom su položaju lekari i drugo zdravstveno osoblje, učitelji, nastavnici i profesori, policajci, tužioci i sudije. U kakvom su poniženju svi čija je misija da telesno, duševno i duhovno razvijaju mlade generacije i pripreme budućnost bolju od sadašnjosti, da stvore pravosudni sistem koji će garantovati prava, slobode i pravdu. Zato se sada ne sme ćutati i strašiti.- rekao je Čupić i pozvao građane da budu uporni u zahtevu da predsednik Srbije podnese ostavku.

Nakon profesora Čupića na skupu na platou ispred spomenika Đorđu Stanojeviću u Negotinu govorio je dr Zoran Ivošević, nekadašnji sudija Vrhovnog suda i glavni i odgovorni urednik časopisa „Izbor sudske prakse“ i „Pravni zapisi“ tumačeći pravnu stranu vladavine predsednika Srbije. Prema rečima Ivoševića politička stranka je udruženje građana i kao takva ima privatnopravni karakter.

-Otuda Vučić kao predsednik Srbije obavlja javnu funkciju u sukobu sa njegovim privatnim interesima. On te interese zadovoljava kad nalaže ili pristaje da se njegovo ime nađe na listama za odbornike ili poslanike, da se službena vozila nosioca javnih funkcija stave u funkciju interesa njegove političke stranke, da se državni, pokrajinski ili lokalni resursi na bilo koji drugi način koriste van okvira njihove službene namene. U takvom sukobu interesa je i njegov angažman u kampanji „Budućnost Srbije“, jer i u njoj javnu funkciju i državne resurse koristi u interesu stranke na čijem je čelu. – kazao je dr Ivošević.

Poslednji govornik na četvrtom protestu „Jedan od pet miliona“ u Negotinu bio je predsednik Sindikata „Nezavisnost“ negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“ Strahinja Ćirić, nakon čega je krenula protesna šetnja od spomenika Đorđu Stanojeviću do fontane i natrag do spomenika Hajduk Veljku. Po završetku protesne šetnje organizatori negotinskih protesta su se javno na FB stranici „1 od 5 miliona Negotin“ ogradili i izvinili „zbog govora poslednjeg govornika naročito zbig uvreda upućenih pojedinim ličnostima“ zamolivši građane „da ne shvataju ozbiljno ove ispade“.

Četvrti protest „Jedan od pet miliona“ protiv aktuelne vlasti okupio je ovog četvrtka u Negotinu oko 150 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari