Neizvesno ko će biti kandidat naprednjaka 1Foto: Pressek

Iako dominantan deo opozicije, okupljen u Savezu za Srbiju, koji sebe smatra pravovernom alternativom režimu Aleksandra Vučića, najavljuje bojkot predstojećih izbora, ukoliko se, u međuvremenu, ne stvore uslovi za slobodnu i poštenu izbornu utakmicu…

… u Kragujevcu, čiji građani možda i najenergičnije protestuju, zbog „zarobljene države, „uzurpiranih institucija“, „nezapamćene kontrole“ glavnih elektronskih i štampanih medija u državi, te „sve izolovanijeg grada u kojem žive“ – predizborna kampanja je počela još sredinom prošlog meseca.

Prvi je u pohod na novu gradonačelničku funkciju krenuo lider Zajedno za Šumadiju i bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, koji je, pre 20-ak dana, označio početak predizborne kampanje ZZŠ. Ta politička organizacija će na predstojeće lokalne i republičke izbore ići u koaliciji sa strankom Bolja Srbija, čiji je lider predsednik Skupštine opština Topola Dragan Jovanoviće.

Stevanović i Jovanović očekivali su (i najavljivali) da će u koaliciji sa njima da bude i funkcioner i odbornik Pokreta „Niš – naš grad“ Branislav Jovanović, ali je ovaj to demantovao, istakavši da on podržava aktuelne „građanske proteste“. Time je poručio da je on, za razliku od Stevanovića i Jovanovića iz Topole, zaista opozicija nenarodnom režimu. Branislav Jovanović je odnedavno član Predsedništva.

Sve glasnije se špekuliše da bi gradonačelnički kandidat vladajuće koalicije, čiju okosnicu i u šumadijskoj prestonici čine SNS i SPS, mogao da bude dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu dr Petar Veselinović.

Nezvanični izvori s ovim u vezi navode da je na upravo organizovanom sastanku potpredsednice SPS-a Slavice Đukić Dejanović, sa funkcionerima kragujevačkog ogranka SNS, dr Predragom Sazdanovićem, koji je v. d. direktora ovdašnjeg Kliničkog centra, te aktuelnim gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, navodno najozbiljnije razmatrana mogućnost da gradonačelnički kandidat te koalicije, na predstojećim lokalnim izborima, bude dekan Ekonomskog fakulteta dr Petar Veselinović.

Zašto Veselinović koji, koliko je javnosti poznato, nije član ni SPS, ni SNS, a ne naprednjaci Sazdanović i aktuelni gradonačelnik Nikolić? Ovaj drugi najverovatnije stoga što, javna je tajna, i u SNS-u priznaju da je potpuno podbacio na gradonačelničkoj funkciji, pošto, što i velika većina Kragujevčana vidi i zna, za gotovo pet godina koliko je „prvi čovek“ grada, nije čestito asfaltirao nijednu ulicu niti okrečio neku zgradu u Kragujevcu. Nije malo onih ovde koji smatraju da je Nikolić „junior“ minulih pet godina na gradonačelničkoj funkciji „prespavao“. Zato SNS, najverovatnije, i ne sme da rizikuje sa njim kao kandidatom.

Za Petra Veselinovića, upućeni tvrde, da je naročito u poslednjih godinu-dve dana, zadužio vladajuću koaliciju kako u Kragujevcu, tako i na državnom nivou, i to omogućujući određene kadrovske smene. Ostaće zabeleženo i zapamćeno da je Veselinović dozvolio da policija uđe na Ekonomski fakultet i prisustvuje postupku smene starog i izbora novog rektora.

Petar Veselinović je bio i viđeni saradnik lidera ZZŠ Veroljuba Stevanovića. Naravno, u vreme dok je Stevanović bio gradonačelnik Kragujevca. Veselinović je, na predlog Stevanovića, do oktobra 2014, kada su naprednjaci došli na vlast, bio član Gradskog veća u Kragujevcu za finansije.

Veselinović, međutim, prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, demantuje da je on predviđen za gradonačelničkog. Ističe, pritom, opet kako nezvanično doznajemo, da ima informacije da Srpska napredna stranka „pritiska Milanovića“, da bude prvi na naprednjačkoj listi za lokalne izbore.

Radi se, o šumadijsko-nemačkom biznismenu Bratislavu Milanoviću, koji je doveo čuveni Simens u Kragujevac, i koji nadomak centra Šumadije gradi veliki industrijsko-tehnološki park, u kojem će, pored njegovih (Milanovićevih) i Simensovih fabrika, da rade i mnoge druge svetske kompanije. Sam Milanović je upravo najavio skorašnji dolazak dve nemačke i jedne austrijske firme u industrijsko-tehnološki park čiji je vlasnik.

Smatra se da će Milanović teško moći da odoli pritisku SNS, pre svega njenog lidera Aleksandra Vučića, koji mu je u aprilu prošle godine položio kamen temeljac za izgradnju industrijsko-tehnološkog kompleksa Majnd park, pa u decembru otvorio prvu novu fabriku u tom kompleksu.

Milanović od države, nadalje, očekuje izgradnju železničke pruge kojom Majnd park, Simensove i ostale fabrike treba da budu povezane sa domaćom železnicom, zatim saglasnost Vlade za izgradnju naučno-tehnološkog parka, te dozvolu i ostalu dokumentaciju za najavljeni početak gradnje poslovnog aerodroma u Majnd parku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari