Neizvesno ko će učestvovati na okruglom stolu 1Nebojša Zelenović i Simo Spasić Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Na Fakultetu političkih nauka sutra će biti održana četvrta runda razgovora između predstavnika vlasti i opozicije koja će biti posvećena osvrtu na rezultate koji su postignuti u poslednjih mesec dana, nakon tri okrugla stola.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je za Danas da su organizatori uputili poziv svim strankama koje su i do sada učestvovale u razgovorima. On nije mogao tačno da navede ko će se iz vlasti i opozicije pojaviti na današnjem sastanku jer, kako je rekao, organizatori još uvek nemaju jasne potvrde.

– Nažalost, očigledno je da će se u poslednjem trenutku odlučivati ko će doći – ukazao je Antonijević.

Upitan da li ima opozicionih stranaka koje su potvrdile svoj dolazak, on je odgovorio potvrdno i dodao da je reč o partijama koje nisu u Savezu za Srbiju. Antonijević je kazao da su između dva okrugla stola, organizatori dobili mišljenja učesnika o predlozima CRTE, CeSID-a i Transparentnosti.

On je napomenuo da je juče formirana grupa koja ce pratiti preporuke „ODHIR“-a, na čijem čelu je ministar Nebojša Stefanović koji je bio jedan od učesnika na prvom okruglom stolu.

U Pokretu slobodnih građana za Danas su rekli da će odluku o tome da li će učestvovati doneti na sastanku koji je bio zakazan za večernje časove jučerašnjeg dana.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je za naš list da će danas u prepodnevnim časovima odlučiti do li će se pojaviti na FPN-u. On je dodao da će, ukoliko odluče da dođu na okrugli sto, to učiniti da bi predstavnicima vlasti postavili pitanje šta su to tačno prihvatili, pošto je njihov lider Aleksandar Vučić govorio da su nešto prihvatili.

Đorđo Žujović, koji je na prethodnim sastancima predstavljao Liberalno-demokratsku partiju, potvrdio je da će se LDP pojaviti na današnjim razgovorima.

– Planirano je da u ponedeljak, devetog septembra, bude održan poslednji sastanak vlasti i opozicije. Ideja organizatora je da se sa poslednja dva sastanka izađe sa konačnim zaključcima, iza kojih bi stali svi učesnici. Mi i dalje podržavamo razgovore, uz jednu malo rezervu – da li će sve ono što su nevladine organizacije predložile moći da se i primeni, jer ima malo vremena a mnogo predloga – istakao je Žujović.

Lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović poručio je da oni neće poslati predstavnika na današnje razgovore, jer više ne vide njihovu svrhu. Prema njegovim rečima, u DSS-u ne vide čemu razgovori mogu da doprinesu kada deo opozicije na njima ne učestvuje.

– U samom startu je ishod tih razgovora bio veoma upitan, a nakon poslednjih dešavanja je očigledno da neće biti nikakvog učinka. Druga je stvar ako vlast jednostrano promeni neke stvari vezane za medije i izborni proces, ali to je već do njih. Očigledno je da tu više nema dijaloga – zaključio je Jovanović.

Podsećanja radi, nakon trećeg sastanka, Predsedništvo Saveza za Srbiju saopštilo je da je donelo odluku da neće učestvovati na preostala dva okrugla stola, zato što, kako su ocenili, taj format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Planirano je da četvrti okrugli sto na beogradskom FPN-u bude održan danas u periodu od 15 do 18 časova. Kao i na prethodnim sastancima i ovog puta će debata biti moderirana po „Chatham House“ pravilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari