Neizvestan sastav učesnika drugog okruglog stola vlasti i opozicije na FPN 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Drugi okrugli sto vlasti i opozicije imaće drugačiji sastav učesnika nego prvi održan 27. jula i sa strane Srpske napredne stranke i sa strane Saveza za Srbiju.

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista nije se pouzdano znalo ko će sve iz SZS i da li će učestvovali na skupu, koji se kao i prethodni održava na Fakultetu političkih nauka, u organizaciji FPN-a i Fondacije za političku izuzetnost. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, tokom dana trajale su konsultacije unutar SZS, kao i šire opozicije, da li i ko da ide na sastanak.

Iz Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa ponovili su, nezvanično, da SSP neće učestvovati jer nije obezbeđeno prisustvo novinara, odnosno puna javnost okruglog stola. Bilo je nagoveštaja da će se odazvati u ime SZS čelnici Demokratske stranke, ali nam oni to nisu ni potvrdili ni demantovali.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, članice SZS, koji se redakciji Danasa javio uoči dodatnih konsultacija, rekao je da će, ukoliko bude odlučeno da NS učestvuje na okruglom stolu, on predstavljati tu partiju danas na FPN-u. On je dodao da lično nema ništa protiv da javnost bude upoznata sa čitavim panelom.

– Mi nemamo šta da krijemo, jer mi na tom panelu govorimo sve ono što govorimo i u javnosti svih ovih meseci i godina unazad vezano za politički ambijent u zemlji. Ništa novo ne bismo mogli da kažemo što ne bi bilo za javnost. Ako to ne odgovara nekima iz vlasti, to je već njihov problem. S druge strane, mislim da je odgovorno da prisustvujemo okruglom stolu, bez obzira na sve. Ne možemo sada ni mi da se ponašamo kao neko ko neće nipošto da razgovara, jer, na kraju krajeva, kako ćemo onda da dođemo do nekakvih rešenja – naveo je Aleksić, koji je bio i na prvom okruglom stolu.

Srpska napredna stranka je juče bila podjednako „tajnovita“ kao SZS, budući da se nije znalo koga će „delegirati“ za učešće na sastanku. Kako je Danasu nezvanično rečeno, podatak o učesnicima okruglog stola iz redova naprednjaka „krio se do poslednjeg trenutka“.

Spekulisalo se da će u delegaciji SNS ponovo biti ministar unutrašnjih poslova Srbije i visoki funkcioner stranke Nebojša Stefanović, a pojedini naši sagovornici tvrdili su da je moguće da će se na skupu pojaviti i ministarka za evropske integracije i internacionalna sekretarka stranke Jadranka Joksimović. Podsetimo, na prvom okruglom stolu SNS su predstavljali Nebojša Stefanović, narodni poslanici Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, kao i šefica Informativne službe Vladanka Malović.

U Socijalističkoj partiji Srbiji Danasu je rečeno da će tu stranku na sastanku predstavljati poslanik Žarko Obradović. SPS nije imao predstavnika na prvom okruglom stolu vlasti i opozicije, a organizatori su objasnili da je poziv bio upućen i navedenoj stranci, kao i Demokratskoj stranci Srbije i Ligi socijaldemokrata Vojvodine, „ali su zbog tehničke greške ti imejlovi završili u spamu“. U DSS-u za naš list kažu da će tu stranku na okruglom stolu predstavljati potpredsednik Dejan Šulkić.

I u Novoj stranci Danasu je potvrđeno da će imati predstavnika na skupu na FPN. Kako nam je rečeno, tu stranku predstavljaće predsednik Saveta, Aris Movsesijan, koji je učestvovao i na prvom okruglom stolu.

Pokret slobodnih građana na današnjem sastanku predstavljaće članovi Predsedništva Lidija Martinović i Aleksandar Pavlović. Upitan šta očekuje od današnjeg sastanka, Petar Miletić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, koji je učestvovao na prvom sastanku o izbornim uslovima, kaže za Danas da s obzirom da je tema finansiranje izbornih kampanja, „očekujem konkretizaciju rešenja ovog ozbiljnog problema, koji se tiče takozvane funkcionerske kampanje“.

– Zloupotreba državnih resursa od strane režima je svakodnevna pojava i na ovom sastanku je moguće samo otvoriti navedenu temu, što od kolega iz opozicije i očekujem, ističe naš sagovornik.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da bi okrugli stolovi vlasti i opozicije trebalo da od početka do kraja budu otvoreni za javnost, Miletić kaže: „Ne mislim da bilo ko u sali ima šta da krije, ali ukoliko bi bile prisutne kamere od početka do kraja, bojim se da bi se sve pretvorilo u predstavu za javnost, a izostala rasprava na zadatu temu“.

Iz LDP-a je saopšteno da će predstavnik ove partije nastaviti da učestvuje bilo da su razgovori otvoreni ili se vode iza zatvorenih vrata.

O svemu tome se juče oglasio i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS, koji je naveo da SSP neće učestvovati na sastanku zato što je Đilas na moru, a ne zato što se razgovara u tajnosti. Vučić je nabrojio sve TV stanice koje su pod njegovom mišljenju, izrazito naklonjeni opoziciji, naglasivši da je sada bespredmetno govoriti o nacionalnim frekvencijama kada su sve „na kablu“. Ocenio je da ključni zahtev opozicije nije predstavljenost u medijima, nego da je to da on lično ne vodi kampanju, i zapitao se kako bi to bilo moguće. Istovremeno se založio da se kampanja ne može voditi zloupotrebom javnih resursa, rekavši da se u SNS vodi računa o tome, te da njeni funkcioneri ne odlaze na partijske skupove službenim autima.

Tema – finansiranje kampanja

Kako su najavili organizatori sastanka, Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Fakultet političkih nauka, tema razgovora je finansiranje izbornih kampanja. U pozivu se navodi da će sastanak početi danas u 9 sati u delu koji će se voditi po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija, dok će za izjave medijima biti od 11.30 časova. Podsetimo, „Chatham House“ pravilo obavezuje svakog učesnika debate na apsolutnu tajnost o sadržaju i izjavama drugih učesnika. U agendi skupa se navodi da će dijalog otvoriti dekan FPN Dragan Simić i izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević, a potom će predstavnici CRTA, CeSID-a i Transparentnosti Srbija predstaviti ekspertske analize posvećene problematici finansiranja izbornih kampanja.

Sumnja u poentu

Srđan Marković, jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, poručuje za Danas da razgovori vlasti i opozicije treba da budu potpuno transparentni, naročito nakon poslednjih izjava direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića kao organizatora koje, kako kaže, izazivaju sumnju u poentu održavanja okruglih stolova.

– Mi u suštini ne znamo da li je ideja tih moderatora da se stvarno dođe do dogovora, ili da se da alibi i vreme vlastima da se bojkot izbora spreči. Naša „crvena linija“ su 42 tačke koje je doneo stručni tim i smatramo da njihova implementacija može da krene vrlo brzo. Rok do kraja septembra meseca je vrlo širok i ima dovoljno vremena da 42 tačke uđu u implementaciju – naglasio je Marković.

Vučić: Nema prisluškivanja Đilasa i Jeremića

Aleksandar Vučić izjavio je da je od nadležnih službi dobio čvrsta uveravanja i potvrde da niko ne prisluškuje opozicione lidere Dragana Đilasa i Vuka Jeremića. „Nema takvih mera… Veoma je važno da politički protivnici ne budu prisluškivani. Pratite vi skupove, to je vaš posao, ali nemojte da slušate ljude i da narušavate ničiju privatnost. I dobio sam čvrstu informaciju da se to ne radi“, rekao je Vučić. On se posebno osvrnuo i na izjave pojedinih opozicionara da je delegacija SNS u kojoj je bio Vladimir Đukanović nedostojna razgovora, rekavši i da je Đukanoviću u gimnaziji profesor psihologije bio Boris Tadić, lider SDS. Vučić je rekao da je baš Đukanović bio taj koji mu je pomogao da shvati šta je ključni zahtev opozicije. Đukanović je juče na Fejsbuku objavio oštro pismo Tadiću koje su preneli gotovo svi provladini portali.

SDA: Tražimo usklađivanje

Predstavnici SDA Sandžaka će učestvovati na okruglom stolu, potvrdio je generalni sekretar te partije Ahmedin Škrijelj.

– Na prvom sastanku smo tražili da se broj potpisa potrebnih strankama manjinskih naroda da učestvuju na izborima, uskladi sa brojem neophodnim za njihovu registraciju. Tražili smo da to bude 1.000, jer nije logično da isti broj, 10.000, prikupljaju i velike srpske i stranke manjinskih naroda. Nama je važno i da se zadrži proporcionalni sistem, ali da Srbija ne bude više jedna izborna jedinica, već da ih ima 8, od kojih bi Sandžak bio jedna izborna jedinica u kojoj bi se biralo najmanje 20 narodnih poslanika – naglasio je Škrijelj. S. N.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari