Nema bojkota, već je poziv stigao kasno 1Foto: FoNet

„Nisu sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije dobile zvaničan poziv za svečanost povodom otvaranja dela auto-puta LJig–Preljina, kako tvrdi potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Pozivi su slati selektivno. A opoziciji koja je pozvana na svečano otvaranje, pozivi su stigli u nevreme, u nedelju uveče na mejlove poslaničkih grupa, valjda sa namerom da ih niko i ne otvori i ne odazove se pozivu, kako bi ova vlast i Aleksandar Vučić sve zasluge pripisali sebi“ , tvrde predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije. Dodaju i da je ovo postala praksa vlasti i da se nešto slično dogodilo i sa otvaranjem mosta Zemun–Borča.

Podsetimo, Zorana Mihajlović je pre nekoliko dana u parlamentu Srbije, reagujući na negodovanje Velimira Ilića što nije pozvan na otvaranje deonice auto-puta LJig–Preljina, objasnila da su sve političke partije preko poslaničkih klubova, dobile poziv da prisustvuju svečanosti. “Žao mi je što na svečanosti nije bilo drugih političkih partija, jer se taj put ne gradi dve ili tri godine, već to traje mnogo duže i kredit je uzet mnogo ranije”, objasnila je Mihajlovićeva.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kaže za Danas da on odavno tvrdi da ministarka Mihajlović neprestano govori neistinu i manipuliše javnošću po ugledu “na njenog omiljenog šefa i oca svih naših naroda i narodnosti Aleksandra Vučića”.

– Nisam iznenađen da je u nizu njenih obmana i ta da poslaničke grupe dobijaju pozive za otvaranje auto-puteva. Poslanička grupa Dveri nije dobila nijedan poziv, a i da je dobila, sigurno ne bi išla da bude ikebana za direktne prenose stranačkih skupova na koji se članovi SNS-a dovoze autobusima iz cele Srbije. Zar mislite da bismo pristali da budemo na skupu na kome se egzaltirano kliče nepogrešivom vođi”, kaže Obradović. On dodaje i da su Zorana Mihajlović i Aleksandar Vučić najmanje zaslužni za taj auto-put, ali da pokušavaju svu zaslugu da pripišu sebi i sve stave u funkciju stranačkog marketinga.

Podsećajući da su on i Velimir Ilić, bivši ministar i lider Nove Srbije, u velikom političkom ratu, Obradović kaže da je ipak nedopustivo što Ilić nije pozvan na otvaranje, jer se među prvima zalagao za ovu stratešku investiciju.

Na mejl adresu kluba SDS Borisa Tadića, za vreme čije vlasti je i počela gradnja auto-puta, poziv za svečano otvaranje stigao je u nedelju, tačno u 17.32 , kada u poslaničkom klubu i nema nikoga.

“Ovakav način pozivanja je praksa i pozivi se nepoželjnima šalju na način i u vreme na koje ne mogu da odgovore pozitivno. Dakle nema bojkota opozicije bilo kog svečanog otvaranja, već je tu samo namera vladajuće stranke da se opozicija marginalizuje”, ističe za Danas Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS.

I Goran Ćirić, šef skupštinskih demokrata, potvrđuje da je poziv iz vladinog protokola stigao u kasnim večernjim satima. “To je bio poziv sračunat da ne dođemo, kako slučajno ne bismo uzeli deo zasluga aktuelnoj vladi. To pokazuje da ova vlast ne poštuje ničiji prethodni rad, iako svuda u svetu ne bi bili zaboravljeni svi oni koji su ugradili delić svog znanja i angažovanja”, napominje Ćirić. Sanda Rašković Ivić, sada samostalna poslanica, i poslanici Srpske radikalne stranke tvrde da poziv vlasti nisu ni dobili, a radikali uz podsmeh napominju da bi uz poziv pod obavezno morali da dobiju sendviče i prevoz do mesta svečanog otvaranja.

Ni SDA Sandžaka, kako tvrdi poslanik Enis Imamović, nije dobila poziv da prisustvuje otvaranju ove dionice, jer da jeste sigurno bi se odazvali.

“Poziv koji je stigao u Skupštinu u nedelju uveče kada nikoga nema u Parlamentu upućen je na ime Čedomira Jovanovića, a odnosio se na ponedeljak. Verujem i da je nepozivanje ili način pozivanja neka poruka. Za nas u SDA Sandžaka pitanje Koridora 11 je od izuzetne važnosti i ja najiskrenije želim da čestitam svim građanima ovo otvaranje auto-puta, imajući u vidu njegov ogroman značaj za razvoj svih krajeva kroz koje on prolazi i ovo otvaranje je bila šansa da zajedno proslavimo to novo povezivanje. Koridor 11, prema projektu, ali i prema obećanjima koja su davana građanima Sandžaka, treba da prođe kroz Sandžak, tačnije kroz Peštersku visoravan”, kaže Imamović. On dodaje da su ovo obećanje građanima Sandžaka davale i sve prethodne vlade na čemu su mnoge vladajuće stranke uzimale glasove u Sandžaku, uključujući sada i Aleksandra Vučića i njegove sadašnje koalicione partnere. Imamović napominje i da dok je SDA bila deo Vlade, ova trasa nikada nije dovođena u pitanje, ali da je danas to pod velikim znakom pitanja.

SDA: Da li će trasa zaobići Sandžak?

„Premijer Vučić je posljednih dana rekao nekoliko zbunjujućih i zabrinjavajućih stvari za građane Sandžaka – da će ponovo dogovarati deonicu Požega–Preljina, što je veoma značajno zbog puta ka Užicu i čitavom Zlatiborskom kraju, a da se deonica kroz Sandžak zbog troškova i težine trase nikome ne isplati da gradi. Zato sam u parlamentu i postavio pitanje kojom trasom će se graditi Koridor 11 do granice sa Crnom Gorom, napominje Enis Imamović, poslanik SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari