Nema dogovora Tačija i Kurtija o vanrednom stanju 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Nema dogovora ili približavanja stavova između kosovskog predsednika Hašima Tačija i premijera Aljbina Kurtija oko proglašavanja vanrednog stanja, prenosi Gazeta ekspres.

Tači insistira na proglašenju vanrednog stanja, a Kurti to ne podržava i kaže da institucije dobro upravljaju i u potpunosti kontrolišu situaciju nastalu nakon širenja korona virusa na Kosovu.

Zvaničnici vlade smatraju da još nisu iscrpljene sve mogućnosti za suočavanje sa trenutnim okolnostima.

Politički savetnik kosovskog premijera Erzen Vranići rekao je Radiju slobodna Evropa da je vanredno stanje jedino rešenje samo kada su sve mogućnosti iscrpljene i institucije ne mogu da se izbore sa situacijom.

“Za sada institucije u potpunosti upravljaju situacijom. Ljudski potencijali, bolnice, bezbednost i snabdevanja osnovnim životnim namirnicama, bilo da se radi o hrani ili higijeni, je na zadovoljavajućem nivou”, rekao je Vranići.

Tači je, s druge strane, rekao da bi državne institucije trebalo da budu spremne da proglase vanredno stanje posle smrti prve osobe od korona virusa.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia pozvao je kosovskog premijera da predloži vladi dodatne mere protiv korona virusa radi zaštite javnog zdravlja, ali nije spomenuo vanredno stanje, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari