Nemoguće pregovarati preko "zuma" 1Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

Ujedinjenje Pokreta slobodnih građana i Nove stranke, koje su njihovi čelnici simbolično započeli 5. oktobra, usporio je, prema njihovim rečima, korona virus, tehnička pitanja, ali i činjenica da je takav proces mnogo komplikovaniji od formiranja koalicije ili saveza.

Prvi čovek Nove stranke Aris Movsesijan ukazuje da je u ovom trenutku, nažalost, zbog situacije sa korona virusom nemoguće pregovarati.

Ipak, on dodaje da ima zastoja, ali poručuje da je optimista i da će raditi na ujedinjenu dve stranke, kao što je i obećao.

– Mi naravno izbegavamo da to radimo preko medija, kao što su neki pre nas radili. Pokušavamo da prvo nađemo zajedničke tačke, pa onda da izađemo u medije sa nekim konkretnim dogovorom. Postoje neki zastoji koji su, meni se čini, besmisleni i tehničke prirode. Ja se nadam da ćemo prevazići sve te probleme – ističe Movsesijan.

Prema njegovim rečima, grupa partija ALDE (Savez liberala i demokrata za Evropu) je informisana o ujedinjenju PSG-a i Nove stranke.

Movsesijan navodi da su oni izrazili veliko zadovoljstvo što se to dešava, te da su i na njihovom sajtu objavili da je reč o pozitivnom gestu u Srbiji, to što se liberali ukrupnjavaju i ujedinjavaju.

– Tako da ne vidim razloga da ne bismo možda preskočili neke svoje lične ideje koje branimo ovako ili onako – zaključuje je Movsesijan.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, kaže za Danas da je proces ujedinjenja stranaka politički i pravno-tehnički izuzetno komplikovan, mnogo komplikovaniji nego stvaranje koalicije ili saveza.

– Poslednjih nedelja se nisam bavio tom temom jer sam bio onemogućen da se sastajem sa ljudima, a ovakvi razgovori ne mogu da se vode putem „zuma“ (video konferencijske veze, prim. nov.). Javnost će biti obaveštena kada taj proces bude doveden do kraja – navodi Grbović, koji se još uvek nalazi u samoizolaciji nakon što je testiran pozitivno na korona virus.

Podsetimo, novoizabrani predsednici Pokreta slobodnih građana i Nove stranke objavili su početkom oktobra da je formalno započelo ujedinjenje dve političke opcije koje predvode.

Movsesijan je tada novinarima ispred Doma Narodne skupštine Srbije rekao da je trenutno u politici u Srbiji „trend“ deljenje stranaka i da su Nova i PSG rešili da taj trend preokrenu.

On je naveo da su razgovori o ujedinjenju u toku, ali da su želeli „simbolično na 5. oktobar“, kada je došlo do smene vlasti Slobodana Miloševića, da objave zvaničan početak ujedinjenja.

Govoreći o imenu buduće stranke, Grbović je kazao da je to tehnička stvar ali i stvar marketinga, o kojoj će se tek razgovarati.

– Ni Aris ni ja nismo marketinški stručnjaci, tako da ćemo to pitanje ostaviti onima koji jesu stručni – naveo je Grbović i dodao da naziv treba smisliti, a nakon toga i testirati.

Lideri su se tada složili da će se zalagati za lustraciju i da ih u tome ništa ne sprečava.

U intervjuu za naš list objavljenom sredinom oktobra, upitan ko će biti na čelu nove organizacije, on ili Pavle Grbović, Aris Movsesijan je odgovorio da će to biti odlučeno demokratski.

– Ko god bude, siguran sam da će imati pomoć onog drugog ali i konstruktivnog kritičara. Ja sam mišljenja da su takve stvari neophodne za dobro funkcionisanje bilo koje političke organizacije. I Nova stranka i PSG su sastavljeni od ljudi koji nisu bili na nekim izvršnim funkcijama, ali su tokom prethodnih nekoliko godina, čini mi se, savladali tehnike rada u politici. Iza nas stoji dobar broj izbornih ciklusa i siguran sam da ćemo zajedno to iskustvo još unaprediti – rekao je Movsesijan za Danas.

Susret sa direktorom RTV-a

Zanimljivo je da je juče objavljeno na društvenim mrežama da su predstavnici dela opozicije u Novom Sadu razgovarali sa direktorom RTV-a, kao što su prošle sedmice išli na razgovore sa rukovodstvom RTS-a. Reč je o predstavnicima DSS-a, SDS-a, Zelenih, Nove i 1 od 5 miliona, dok PSG nije naveden kao učesnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari