Nerealan scenario povlačenja Srpske lista sa izbora 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ne mislim da Srpska lista zbog presude neće izaći na izbore, ne mislim da će biti obustavljanja pregovora, ali u svakom slučaju ovo stvara tenzije na terenu i tenzije u javnom diskursu.

Ovo će se posledično preliti i na politički diskurs – ocenjuje za Danas Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, koji odgovara na pitanje da li potvrđivanje presude od dve godine zatvora predsedniku opštine Zvečan i poslaniku SL Ivanu Todosijeviću zbog izjave o Račku može da dovede do toga da se delegacija Beograda ne pojavi na novoj rundi dijaloga na tehničkom nivou sa predstavnicima Prištine u prvoj polovini septembra.

Prema Novakovićevom viđenju, neizlazak Srpske liste na predstojeće lokalne izbore izbore na Kosovu stvorio bi veliku nestabilnost na terenu, zato što u većini srpskih opština postoji najava kandidature ujedinjenih albanskih lista, što znači da bi te liste mogle da preuzmu upravu u tim opštinama po kosovskom sistemu, dok bi Srbi ostali u privremenim paralelnim institucijama. On smatra da bi to verovatno stvorilo bezbednosne izazove pre svega na severu Kosova.

– Da li je takav scenario realan? Ja mislim da nije. Ali, u svakom slučaju je dobar argument Beogradu u vremenu koje sledi, mislim na nastavak pregovora – navodi Novaković.

On smatra da se takav, kako ga naziva, ishitren potez, koji podrazumeva neizlazak na izbore i neodlazak na pregovore u Briselu neće desiti, naročito što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbija ostaje posvećena pregovorima.

– Mislim da to u suštini nije opcija, ali predstavlja solidan argument u pregovorima. Ali, svakako će doneti jednu vrstu nestabilnosti, jaču mobilizaciju pre svega srpske zajednice, iako smo videli da u suštini to dosad nije bio problem za izbore. Ovo će svakako doprineti većoj podršci Srpskoj listi, ako je ona uopšte upitna – kaže Novaković i napominje da ne govori samo o presudi Todosijeviću, već i o reakciji naše strane i Srpske liste.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević, kojoj smo postavili isto pitanje, takođe ne veruje da će se presuda Todosijeviću odraziti na samu mogućnost odlaska na razgovore u Brisel. Prema njenim rečima, kao prvo očekuje se odluka Vrhovnog suda, a srpska strana je jednodnevnim „štrajkom“ sudija kao „pokaznom vežbom“ već poslala jasnu poruku konsekvenci o kojima je govorio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

– Takođe, Vučić jasno ističe opredeljenost za odlaske u Brisel, ma kako opisivao atmosferu koja tamo vlada, odnosno kako opisuje okolnosti na samom terenu. On je u znatno lagodnijoj poziciji nego Kurti u tom pogledu, i Vučić se čak komotnije tu ponaša jer ima znatno veći manevarski prostor – da pokaže konstruktivnost samim tim što je otišao, a zauzvrat odlaskom ne gubi. Dakle, konsekvence na odluku o Todosijeviću se ponajpre tiče mehanizama kontrole rada pravosuđa i policije pre nego odlazaka u Brisel, ili učešća na izborima – zaključuje Lazarević.

Tehnički sastanak 7. i 8. septembra

Šefovi pregovaračkih timova Srbije i Kosova će se sastati u okviru dijaloga u Briselu najverovatnije 7. i 8. septembra, javili su mediji pozivajući se na saznanja izvora da je to okviran datum dogovoren prilikom telefonskog razgovora koji je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak obavio u četvrtak sa glavnim pregovaračima iz Prištine Besnikom Bilimijem i Beograda Petrom Petkovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari