Nezadovoljni u DS i SDS osnivaju novu organizaciju? 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Do formalnog ujedinjenja Demokratske stranke, koje podrazumeva i formalno gašenje Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratske stranke, neće doći do 15. decembra kako je najavljivano u medijima, nezvanično je rečeno Danasu u ove tri partije.

Kako nam je objašnjeno, do 15. decembra treba da bude održana redovna sednica Glavnog odbora DS, a na kojoj grupa nezadovoljnih članova, okupljena u poslaničkom klubu, namerava da preko teme ujedinjenja DS izglasa održavanje vanredne stranačke skupštine i na taj način preuzme stranku odnosno smeni sadašnje rukovodstvo.

Do toga, kažu naši sagovornici, neće doći, te se zato oni nezadovoljni prestrojavaju na drugu stranu. Prema rečima naših sagovornika iz SDS i DS, mali deo demokrata bliskih prethodnom stranačkom vrhu nezadovoljan je još od odluke da DS uđe u SZS, a nezadovoljstvo se povećalo posle proglašenja bojkota predstojećih izbora.

Naši sagovornici ukazuju na to da je bojkot izbora ozbiljan udarac za režim, koji pokušava da ga amortizuje time što bi DS s novim rukovodstvom izašao na izbore, jer ma kakav DS sada bio, on i dalje nosi ime nekada ozbiljne stranke.

U tome, kako tvrde naši sagovornici, vladajućoj stranci pomoć pružaju nezadovoljni pojedinci kojima navodno smeta antievropska orijentacija SZS pa se po društvenim mrežama i tabloidima poturaju priče da ZZS i Nebojša Zelenović (čitaj Dragan Đilas, jedan od lidera SZS) koče ujedinjenje DS, iako to nije tačno, ukazuju naši sagovornici iz DS bliski sadašnjem rukovodstvu.

Iz svega navedenog, kažu naši sagovornici, ne treba da čudi prisustvo pojedinih poslanika DS na predstavljanju deklaracije „Za evropsku Srbiju“, koja će, prema najavama, biti predstavljena u subotu.

Prema pisanju medija, o deklaraciji i njenom ključnom cilju izgradnji društva zasnovanog na demokratskim, ali pre svega evropskim vrednostima najavljeni govornici su poslanice DS Gordana Čomić, Nataša Vučković i Vesna Marjanović, poslanik SDS Marko Đurišić i Nenad Konstantinović, funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan, kao i zamenik predsednika PSG Petar Miletić.

Iza Deklaracije stali su i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar, kao i predstavnici organizacije Srbija 21 – Centar za buduću Srbiju, koja je i inicirala Deklaraciju, a u kojoj su Bojan Đurić i Ivan Andrić, široj javnosti poznati kao bivši poslanici Liberalno-demokratske partije.

Tekst nosi naziv „Deklaracija o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije“, i prema uvidu našeg lista zasnovan je na oceni da je došlo do razvodnjavanja evropskih integracija, da građani žele u EU i da se oni koji Deklaraciju prihvataju trude da spreče da Srbija propusti još jednu šansu.

„Svaku relativizaciju važnosti evropskih integracija, kao i potpirivanje iluzija da zemlja kakva je Srbija, sa duboko ukorenjenim elementima evropskog identiteta, može da funkcioniše van svog prirodnog civilizacijskog okruženja, smatramo ugrožavanjem nacionalnih interesa“, navodi se i dodaje da su oni koji podrže Deklaraciju ujedinjeni u širenju zajedničkih vrednosti.

Odbijen model Mićunovićevog DC

U širim krugovima oko DS-a tvrdi se da je, između ostalog, problem bio i to što je SDS Borisa Tadića odbila da se vrati u matičnu stranku po modelu Demokratskog centra Dragoljuba Mićunovića (koji se vratio posle atentata na Zorana Đinđića). SDS je, podsetimo, nastupala sa opozicijom ali uz isticanje da nije članica Saveza za Srbiju, poput DS-a i ZZS-a. U vrhu DS-a smatraju da će organizaciji Srbija 21 verovatno prići i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, sa nevladinom organizacijom, koju je osnovao. Takođe procenjuju da će se tome moguće priključiti i Nikola Samardžić sa udruženjem Glas. Međutim, uvereni su da podršku u biračkom telu i među sopstvenim članstvom neće da izgube, i objašnjavaju to time što svi nabrojani ljudi nemaju nikakve odbore po unutrašnjosti i što su poslanici i političari po 20-ak godina, i dotle su imali vremena da se izbore „za modernu i evropsku Srbiju“. J. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari