Nezavisno Kosovo kao država dva naroda - Srba i Albanaca 1

Jedino istinski kompromisno, održivo, pravedno i pošteno rešenje za status Kosova je stvaranje zajednice dva ravnopravna naroda, albanskog i srpskog, u dogovorenom političkom i ustavno-pravnom statusu.

Ako bi se sprovela ova ideja, koja je u obostranom interesu i Srba i Albanaca, Kosovo bi 2025. godine kao ravnopravna zajednica dva naroda, paralelno sa Srbijom, postalo punopravni član Evropske unije – kaže za Danas Nenad Vasić, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda, tvorac „Platforme za rešavanje kosovskog pitanja: Srbi i Albanci od većinske razdvojenosti do mogućeg novog spajanja“.

Prema saznanjima Danasa, platforma koju predlaže Vasić, a reč je o njegovoj ličnoj inicijativi, uživa podršku zvaničnog Beograda kao kostur oko koga bi se mogao graditi nastup srpske strane u pregovorima o rešavanju konačnog statusa Kosova i Metohije. Pomenuti predlog je takođe i u žiži interesovanja stručne javnosti pa je na ovu temu Vasić govorio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na naučnoj konferenciji „Kosovo i Metohija kao nacionalno i državno pitanje Republike Srbije“, održanoj 12. januara.

– U ovoj opciji Kosovo, zajednica dva ravnopravna naroda u dogovorenom političkom i ustavno-pravnom statusu kroz proces pregovora, Albanci kao brojčano većinski narod bili bi najodgovorniji i Srbi kao brojčano manji narod takođe bi imali saodgovornost na jednoj nedeljivoj teritoriji uz nedvosmislene međunarodne garancije. To bi bilo u krajnjoj instanci i trajno rešenje kosovskog pitanja – ističe naš sagovornik, koji dodaje da bi nepovoljno stanje bilo da Srbi izgube uticaj na svoju ionako krhku poziciju i budući status u kosovskom društvu, ali i većinski međunarodnoj priznatoj državi, „Republici Kosovo“. Prema njegovim rečima, za razliku od svih dosadašnjih predloga, pomenuta opcija Kosova kao zajednice dva ravnopravna naroda u dogovorenom političkom i ustavno-pravnom statusu je moguća i na njoj treba da se najozbiljnije i najprofesionalnije politički i ustavno-pravno vredno radi u Beogradu, Prištini i Briselu.

Vasić naglašava da je osnovni preduslov za trajno rešavanje kosovskog pitanja stvaranje Zajednice srpskih opština i donošenje njenog statuta.

– Zajednica srpskih opština je suštinsko pitanje budućeg statusa Kosova, pored Poglavlja 35 uz Akcioni plan o integrisanju Srbije u Evropsku uniju. Ona bi trebalo bi da bude uspostavljena do kraja ove godine. Potom, testirala bi se njena administrativna funkcionalnost i politička efikasnost, kao prva mera partnerstva i balansa interesa između Srba i Albanaca u punom organizacionom i institucionalnom kapacitetu političkog sistema Kosova u narednih godinu dana. Nakon isteka tog perioda i testiranja u praktičnoj primeni, ukoliko su rezultati zadovoljavajući i prihvatljivi sledeće godine bi u dijalogu između zvaničnika iz Beograda i Prištine trebalo razmotriti politički i ustavno-pravni status Kosova – kaže Vasić. Naš sagovornik naglašava da trajno rešenje kosovskog pitanja, koje on predlaže, nije diskriminativno i nacionalističko, kao i da bi predstavljalo učinkovit model za rešavanje međuetničkih i komplikovanih teritorijalnih sporova širom sveta na miran, dogovoran i civilizovan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari