Nikola Jovanović osnovao udruženje građana 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Nikola Jovanović, bivši čelnik Narodne stranke, pokušaće da se vrati na javnu scenu posle afere „montirani kafanski razgovori“ sa udruženjem građana koje je osnovao pod nazivom Centar za lokalnu samoupravu.

Udruženje je osnovao sa „grupom profesionalaca“ kako bi medije obaveštavao o „problemima, novitetima i zanimljivostima na nivou opština, najviše Beograda“. U vreme dok je Vuk Jeremić bio ministar spoljnih poslova Nikola Jovanović nastupao je kao predsednik udruženja Centra za novu politiku i dobijao istaknuti medijski prostor. Poslednje dve godine, pak prepoznat je po brojnim nastupima u svojstvu šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju.

Posle afere, koja je izbila u julu, kada je objavljen snimak Jovanovićevog razgovora sa nepoznatom osobom u kafani, na kome on ružno govori o predsedniku svoje dotadašnje stranke Vuku Jeremiću i potpredsednici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić, objavljeno je da će Jovanović nastupati kao samostalni odbornik u Skupštini grada. U isto vreme je gašenjem Saveza za Srbiju i osnivanjem Udružene opozicije Srbije, prestao je da pod tim imenom SZS postoji i zajednički opozicioni klub Jeremićeve Narodne stranke i Đilasove SSP.

Neposredno pre afere „montirani kafanski razgovori“ Nikola Jovanović je saopštio da je podneo ostavku na sve funkcije i članstvo u Narodnoj stranci, jer se, između ostalog protivio razdvajanju odborničkih klubova. Na snimku Jovanović je takođe najavio i da namerava sa više stotina ljudi iz Narodne stranke koji su za njega da se pridruži Đilasovoj stranci, međutim, pošto je afera izbila Đilas je izjavio da je Jovanović sam sebe isključio iz politike.

Odborničku grupu Stranke slobode i pravde u beogradskom parlamentu predvodi Jovanovićev zamenik iz vremena postojanja SSP Peđa Mitrović.

Podsetimo, na izborima u martu 2018. zajednička lista Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i Saše Jankovića, tadašnjeg predsednika Pokreta slobodnih građana, osvojila je 26 odborničkih mesta od 110 koliko broji beogradski parlament. (DS je nastupila samostalno i nije prošla cenzus.)

Osmoro odbornika sa „kvote“ Jankovićevog PSG izdvojilo se u posebnu grupu, a zatim je petoro njih napustilo ovaj pokret formirajući Građanski demokratski forum. U međuvremenu su Đilas, Jeremić i DS osnovali Savez za Srbiju, a prvi potez je bio da šef zajedničke odborničke grupe bude upravo Nikola Jovanović. Grupa SZS je osim prvih nekoliko, bojkotovala sednice Skupštine Beograda.

Nepoznanica je da li će se to i nastaviti, odnosno da li će odbornici Nardone i SSP nastaviti i kao UOS sa politikom bojkota. Posebno imajući u vidu i to da je Narodna stranka imenovala za šefa beogradskog odbora Zdravka Ponoša i najavila da radi na kampanji za beogradske i predsedničke izbore 2022, kao i da su njeni odbornici vrlo prepoznatljive Sanda Rašković Ivić i Dijana Vukomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari