Niš: Od Fejsbuk blokada bili bi bolji pravi protesti 1Foto: Vesna Torović

Opozicija u Nišu ne organizuje blokade saobraćaja zbog visoke cene goriva u Srbiji, ali članovi opozicionih stranaka kao građani podržavaju tu vrstu protesta ili učestvuju u njima.

Od kratkotrajnih blokada, organizovanih preko društvenih mreža i bez isticanja jasnih zahteva, bilo bi bolje organizovati „prave“ opozicione proteste, kazali su naši sagovornici iz opozicionih stranaka, koje su, kako navode, ovih dana ipak prioritetno orijentisane ka „odbrani niškog aerodroma“.

– Tvrdnje vlasti da za povećane akcize na gorivo odgovornost snosi DS, koja je akcize povećala pre šest godina, predstavljaju klasičnu političku manipulaciju, jer je takva odluka bila doneta u drugačijim okolnostima, a aktuelna vlast je pri tom imala šest godina da je promeni – kaže Miodrag Stanković, predsednik niških demokrata.

Branislav Jovanović, zamenik šefa odborničke grupe „Niš, moj grad“ u Skupštini grada i nekadašnji predsednik gradske vlade, takođe kaže da niška opozicija „nema nikakve veze“ sa organizovanjem blokade saobraćaja zbog cene goriva. On dodaje da kao građanin podržava blokadu saobraćaja zbog cene goriva, ali da ne misli da je taj vid protesta dobar i delotvoran.

– Takva blokada je trenutna i ne postiže nikakve političke efekte, osim dodatne nervoze ionako egzistencijalno ugroženih i nervoznih građana. Daleko bolji mehanizam od kratkotrajnih blokada, organizovanih preko Fejsbuka, bio bi organizovanje masovnih protesta na centralnim trgovima ili organizovano blokiranje centralnih ulica, na kojima bi govornici postavili jasne zahteve. Ovako, na ad hok blokadama saobraćajnica samo se tupi oštrica građanskog nezadovoljstva, te daje prilika vlastima da kada ta energija zamre, a to se već događa, saopšti da je „trijumfovala“, kaže Jovanović.

PSG nije formirao organe

PSG, čijeg je predsednika Sašu Jankovića vlast označila kao jednog od „organizatora“ protesta u Srbiji zbog visoke cene goriva, u Nišu nije zvanično formirao ni svoje organe. Igor Milosavljević, poverenik Pokreta slobodnih građana za Niš, kaže za naš list da je odluka o njegovom imenovanju doneta na Glavnom odboru PSG, ali da on još uvek „nije dobio rešenje“ o tome, niti je u Nišu zvanično formirano povereništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari