Niške odbornike zastrašuju gubitkom posla i hapšenjima? 1

Zbog toga što nije izvesno da će na sledećoj sednici Skupštine grada odluka o besplatnom ustupanju niškog aerodroma državi imati većinu, odbornici vladajuće koalicije izloženi su različitim pritiscima, pre svega od strane SNS-a, tvrde nezvanični izvori našeg lista.

Čelnici SNS-a to negiraju, uz objašnjenje da za takvim pritiscima i nema , pošto većinska podrška „nikada nije ni bila dovedena u pitanje“.

Predstavnici opozicije ocenjuju da je najveći pritisak na gradske odbornike iz redova vlasti, svakako, dolazak u Niš predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića, koji je nezvanično najavljen za drugu polovinu ovog meseca, a pre sednice Skupštine. Vučić bi tada trebalo „konačno da ubedi“ kolebljive pripadnike svoje stranke, vladajuće koalicije i građane da je besplatno ustupanje osnivačkih prava i kompletne imovine niškog aerodroma državi u njihovom interesu.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon Vučićeve javne ljutnje zbog podela unutar niškog SNS-a, koje su, po njegovom sudu, i iskomplikovale situaciju u vezi sa predajom aerodroma „Konstantin Veliki“ državi, u toj stranci su učestali sastanci čiji je cilj da obezbede „puno jedinstvo“ u podršci takvoj predaji. U opoziciji tvrde da imaju informacije da se na odbornike iz te, kao i drugih vladajućih stranaka, vrše i drugačiji pritisci, ne navodeći konkretne primere.

Izvori Danasa dodaju da se na nedavnom sastanku Izvršnog odbora Gradskog odbora SPS-a navodno moglo čuti i upozorenje „setite se kako je prošao Igor (Novaković)“, inače funkcioner SPS-a, koji je uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, a nakon što se kao direktor Jugoistoka usprotivio centralizaciji EPS-a i utapanju Jugoistoka u to javno preduzeće. Nakon diskusije koja je trajala nekoliko sati, uz iznošenje niza argumenata protiv ustupanja aerodroma državi, ipak je odlučeno da će se glasati za takav predlog, uz obrazloženje da je to „stav stranke, čiji su ministri u Vladi takođe dali glas za to rešenje“.

Za sada je jedino gradska odbornica vladajuće Jedinstvene Srbije, Jelena Đorđević, javno kazala da „trpi različite lične pritiske“ zbog toga što je jasno rekla da je protiv besplatne predaje niškog aerodroma državi, ali ni ona nije želela da kaže o kakvim pritiscima je reč. Nakon Đorđevićkinog javnog istupa, Jedinstvena Srbija ju je isključila iz odborničke grupe i pokrenula postupak za njeno isključenje iz stranke.

– Činjenica je da su odbornici vladajuće većine podeljeni u dva tabora – one koji su za poklanjanje aerodroma državi i one koji su protiv toga. Zbog toga se sada „disciplinuju“ oni koji su „protiv“, i to se manje ili više radi u svim strankama. Pritisci se kreću od verbalnih ubeđivanja do ucena koje su u vezi sa njihovim poslom, kao i na druge načine – kaže za Danas Miodrag Stanković, predsednik niških demokrata.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović (SNS) nije želeo da odgovori na naša pitanja o ovoj temi, dok šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Zoran Perišić i poverenik Gradskog odbora SNS-a Zvezdan Milovanović negiraju kako stranačke, tako i druge pritiske na odbornike. Oni kažu i da je sednica Skupština grada, koja je bila zakazana za 10. april, odložena da bi se odbornici u potpunosti informisali o ovom poslu, a ne zbog nedostatka skupštinske većine za predlog o aerodromu.

– Ako u mom listingu bilo ko nađe bar jedan poziv nekom odborniku SNS-a u ovom periodu, pristajem da dam ostavku na mesto šefa odborničke grupe. Priču o navodnim pritiscima na odbornike i nedostatku skupštinske većine izmišljaju političke stranke koje su na nedavnim beogradskim izborima doživele debakl, pa im je sada potrebna tema sa kojom bi se vratili na političku scenu, a aerodrom se pojavio „kao naručen“ – kaže Perišić za Danas.

Poverenik SNS-a Milovanović je uveren da je „ne samo SNS, već i cela vladajuća koalicija jedinstvena u stavu da je potrebno preneti vlasništvo aerodroma iz jednog oblika državne svojine u drugi“. Odbornica Đorđević je jedini izuzetak od ovog pravila, tvrdi on za naš list.

Mladen Jovanović, član Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ i predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju, smatra da takvo jedinstvo, ipak, ne postoji. On ocenjuje da, prema dostupnim podacima, prethodna sednica Skupštine grada nije odložena samo zato što vlast nije imala većinu, već čak ni kvorum.

– Zahvaljujući informacijama koje plasira Inicijativa, sve više odbornika vladajuće koalicije postaje svesno da nisu dovoljno informisani o ovom poslu, a pogotovu da ne znaju šta će biti njegove posledice po Niš, građane i ovaj region. Oni su sve više počeli da razmišljaju kao Nišlije, a sve manje kao pripadnici svojih partija sa sedištem van Niša. NJihov oprez je sve veći , bez obzira na pritiske – kaže Jovanović za Danas.

Prema dostupnim informacijama, na sledećoj sednici Skupštine grada, osim odbornice Đorđević, navodno bi mogli biti „sporni“ i odbornici vladajuće SRS, kojima je predsednik stranke Vojislav Šešelj sugerisao da „glasaju protiv besplatne predaje niškog aerodroma državi, i po cenu opstanka koalicije“. Šešelj i odbornici SRS-a nisu potvrdili ovu informaciju.

Brojevi

Skupština grada Niša ima 61 odbornika. Koalicija oko SNS-a ima 21 odbornički mandat, SPS ima sedam, koalicija oko Pokreta socijalista šest, koalicija Jedinstvena Srbija i Ruska stranka pet, radikali pet, koalicija PUPS i Dveri tri i SNP ima jedan mandat. Ostali mandati pripadaju opoziciji, koja je, prema sadašnjim informacijama, jedinstvena u stavu da će glasati protiv odluke o poklanjanju niškog aerodroma državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari