Ništa od suđenja radikalima? 1Vojislav Šešelj Foto: Fonet/Nenad Đorđević

– Slučaj funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS), Vjerice Radete i Petra Jojića (Jovo Ostojić je u međuvremenu preminuo), koje Hag nekoliko godina unazad tereti za nepoštovanje Haškog tribunala zbog ucenjivanja svedoka u predmetu protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja, neće dočekati sudski epilog, saznaje Danas od izvora iz vrha vlasti, iako je Šešelj prekjuče u žalbenom postupku proglašen krivim za ratne zločine.

Radeta i Jojić se terete da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge. Predsednik SRS je u sredu, pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS), pravnim naslednikom Haškog tribunala, osuđen na 10 godina zatvora (koje je već odslužio jer je u haškom pritvoru proveo skoro 12 godina) zbog podsticanja i progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine.

Radeta, koja je izjavila da u Hag dobrovoljno neće ići, što je i bezbroj puta do sada potvrdio njen politički šef, među prvima je na svom Tviter nalogu prokomentarisala da je presuda Šešelju „bruka međunarodnog prava“. U prvostepenoj presudi od 31. marta 2016, lider radikala je oslobođen po svih devet tačaka optužnice.

Podsetimo, pre nego što je krajem prošle godine „zatvorio vrata“, Haški tribunal prosledio je predmet protiv Radete i Jojića MMKS-u. Potom je MMKS polovinom februara pozvao zvanični Beograd da se izjasni o spremnosti da preuzme proces protiv dvoje radikala i dao Srbiji rok od 30 dana. Onda je ministarka pravde Nela Kuburović obavestila 14. marta Mehanizam da je Srbija „spremna da sprovede krivični postupak“ protiv Jojića i Radete, da bi se zatim Tužilaštvo tog međunarodnog suda u Hagu pre nekoliko dana usprotivilo predlogu da suđenje zvaničnicima SRS bude ustupljeno srpskom pravosuđu. Pošto razmotri i odgovor Tužilaštva, odluku o tome da li će predmet biti ustupljen Srbiji doneće sudija MMKS-a Ajdin Sefa Akaj iz Turske.

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo, ističe za Danas da je prvostepenom presudom Šešelju utvrđeno da su dobrovoljci SRS, koje je on regrutovao i upućivao na ratište počinili brojne zločine nad nesrpskim civilima, poput ubistva 48 zatočenika u Zvorniku i 40 zarobljenih ljudi u Mostaru, mučenje i okrutno postupanje izvršeno nad Bošnjacima u Nevesinju i Hrvatima u Vukovaru.

– Ni prvostepenom, ni žalbenom presudom nije, međutim, utvrđeno kakva je i koliko čvrsta bila veza između Šešelja i počinilaca tih zločina. Razlog tome je što su svedoci, koji su o tome davali informacije u istrazi, tokom suđenja odustajali od svojih ranijih tvrdnji i od svedoka optužbe pretvarali se praktično u svedoke Šešeljeve odbrane. Neki od svedoka bili su izloženi pritiscima i ucenama, zbog čega je troje radikala optuženo za nepoštovanje suda. Država Srbija ima obavezu da doprinese rasvetljavanju istine o pritiscima na svedoke, bilo tako što će optužene radikale izručiti u Hag ili tako što će im suditi u Srbiji ukoliko predmet bude prosleđen domaćem pravosuđu, navodi Stjepanović.

Međutim, naglašava naš sagovornik, na osnovu svega dosad viđenog, teško je očekivati da će optuženi radikali biti izručeni Hagu ili procesuirani u Srbiji, „naročito ako imamo u vidu da je član pravnog tima Vojislava Šešelja bio i aktuelni predsednik Srbije i da se njegovo ime čak pominje u optužnici protiv Radete i Jojića“.

Goran Miletić iz Civil Rights Defendersa ne očekuje reakciju države povodom slučaja radikala, „budući da su do sada potpuno ignorisali zahteve Tribunala, iako je presuda Šešelju više nego jasna“.

– Bojim se da neće biti ni debate o osuđujućoj presudi Šešelju niti hapšenja drugih radikala, naglašava Miletić.

Inače, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja prošle godine da prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala. Viši sud je, naime, zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj, jer se terete za nepoštovanje suda. Inače, Interpol je raspisao crvene poternice sa nalogom za hapšenje Radete i Jojića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari