Nova mreža botova u Srbiji: Vodili kampanju za veličanje kineske pomoći 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Organizacija Digitalni forenzički centar, koja prema dostupnim podacima deluje pri Atlantskom savetu u Podgorici, tvrdi da je otkrila novu mrežu u Srbiji za političku podršku odnosima Pekinga i Beograda.

U opširnom saopštenju dostavljenom medijima, navodi se da je analizom objava na Tviteru otkrivena „velika mreža provladinih botova“ koji su vodili kampanju za veličanje kineske pomoći. Otkriveno je 30.000 tvitova sa naloga u Srbiji, koje u sadržaju imaju ključne riječi Kina i Srbija od 9. marta do 9. aprila, čak 71,9 odsto tog sadržaja poteklo je sa „bot“ naloga, tvrdi Digitalni forenzički centar. Prenosimo deo teksta DFC:

„Iako je Tviter nedavno objavio kako je sa te mreže uklonjeno više hiljada naloga koji su isključivo služili za promociju predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, i njegove stranke, istraživanje Digitalnog forenzičkog centra pokazuje kako je mreža botova i dalje aktivna u Srbiji, ovoga puta u promociji kineske pomoći toj zemlji tokom epidemije korona virusa…. Detaljnom analizom 30.000 tvitova utvrđeno je da je 21.572 objava (71,9 odsto) došlo sa „bot“ profila. Utvrđeno je da se u obrađenom sadržaju nalaze unikatna 1.124 „bot“ profila. Analizom sadržaja može se vidjeti da je primarni zadatak široke mreže naloga bio da veliča srpsko-kinesko prijateljstvo i značaj kineske pomoći u doba epidemije korona virusa. S druge strane, nije izostao ni sadržaj koji kritikuje EU i navodni izostanak pomoći. Dok su neki nalozi bili kreirani još 2009. godine, mreža bot profila obrađena u istraživanju krenula je sa rastom 2018. godine, kada su započeli protesti „Jedan od pet miliona“ širom zemlje, nastavila da se povećava u 2019, da bi doživjela pravu ekspanziju u prvom kvartalu 2020. godine, kada su kreirana čak 954 profila…

Analizirani naloga „bot“ profila su u posmatranom periodu kumulativno imali 186.584 folovera, sa prosječnim brojem od 166 po nalogu.

Od ukupno 21.572 objave sa „bot“ profila, 18.422 odnosno 85,4 odsto bili su retvitovi, što je još jedna od ključnih odlika takvih naloga i mreža.  To pokazuje da je cilj u stvari povećavanje dometa postojećeg sadržaja, a ne kreiranje novog i originalnog…

Od 3.150 originalnih objava, 1.134 objave (36 odsto) bile su bez interakcija (fejv ili retvit), dok je prosjek interakcija 7,79 po objavi.

Analiza pokazuje je da se sadržaj, odnosno tvitovi mogu grupisati u tri kategorije, shodno narativima koje su širili: veličanje kineske pomoći i kinesko-srpskog prijateljstva, veličanje predsjednika Srbije i Vlade za dobro preduzete korake, izostanak pomoći EU. Generalno gledano, nalozi su u kontinuitetu radili na jačanju Vučića, Vlade Srbije i Kine – retvitovanjem i odgovaranjem pozitivnim porukama na sadržaj povezan sa njima. Govori se da je i Kina bila u teškoj situaciji, ali se uspješno izborila, tako da je svjesna poteškoća koje Srbija ima.

Putem tvitova se izražava zahvalnost na iskrenom prijateljstvu i stavlja se fokus na naporima „dva bratska naroda, koja će zajednički pobjediti epidemiju“. Dodatno, ističe se da je predsjednik Vučić svojom politikom ojačao položaj Srbije u svijetu, pa joj zato pomažu Rusi i Kinezi…

Presjek spominjanja i retvitova u obrađenom uzorku pokazuje stepen do koga je ta operacija bila skoncentrisana na Vučića, Kinu i izvore iz medija bliskih vlasti…

Još jedna zapažena aktivnost bila je promovisanje sadržaja koji dolazi sa različitih adresa, koje su bliske vlastima u Srbiji.

Tako su Instagram profil predsjednika Vučića, njegov zvanični sajt www.vucic.rs, zatim provladini tabloidi Informer i Kurir i TV Pink bili spoljni izvori na koje su se botovi najčešće pozivali.

Analizom podataka od 30.000 naloga koji se odnose samo na Kinu, odnosno njenu pomoć Srbiji u poslednjih mjesec, uviđamo nastavak aktivnosti „bot“ naloga u toj zemlji, koju je i Tviter skoro detektovao. Slične kampanje uvijek su pojačane kada zemlju očekuju važni događaji, poput izbora koji bi trebalo da budu održani ove godine u Srbiji…

Takve akcije nedavno su bile viđene u Brazilu, Venecueli, Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Egiptu, Indiji, a sve ih spaja isti cilj – podizanje vidljivosti i popularnosti određenog sadržaja kako bi se javno mnjenje usmjerilo u željenom pravcu“, navodi se u saopštenju DFC.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

16 reagovanja na “Nova mreža botova u Srbiji: Vodili kampanju za veličanje kineske pomoći”

 1. Milogorci, kada vam NATO salje sapune, peskire i duseke koje ste narucili ? Hoce li poslati i suncobrane ? Ne budite ljubomorni na drzave koje pomazu Srbiji.

  • A ti obrati paznju na nagli porsst broja Kineza kao i migranata odmah nakon korone, pogledaj malo oko sebe, debelo cemo mi to platiti, tj. vec placamo

   • Mora da tu mrezu botova u Srbiji, koji „velicaju kinesku pomoc“, cine ljudi koji jos uvek nisu shvatili da su nas SAD, uz pomoc svoje „batine“ zvane NATO, bombardovali „za nase dobro“?! Neki nerazumni ljudi, zar .ne?

   • Hahahahahaha, a sediste i kontrola tvitera za balkan u Zagrebu… Bas cudno sto se ovo desava hhhahahahaah

  • Усрећићете се с „челичним пријатељима“, има уши да отпадају, Рајко, и нека ће!

   • Ja znam da si moj ispisnike, ono jeste da nam je zabranjen izlazak iz kuće, ali, niko nam ne brani da napišemo koju, čisto da se zna da nas nije pokosila korona.
    P. S. Koliko si popularan, pored naravno mene i Zorana, pojavili se neki lažnjaci koji su zloupotrebili naše nikove.

    • Neki nasi „bizMismeni“ kazu da zavte pare, ne bi pristali ni da ih pakuju a, kamo li da ih proizvode. Kineze ne moramo da volimo ali moramo da ih postujemo. Kada sam posecivao muzeje i „Zabranjeni grad“ video sam menicu stariju od 3000 godina. Naivno je i opasno, sprdati se sa jednom tako starom drzavom i kulturom.

 2. Mogli bi cisto radi objektivnosti i da objavite ko finansira ‘Digitalni forenzicki centar’

 3. Koliko nepotrebnog pisanija. A sve se može sažeti u nekoliko reči – Vučić ima botove i koristi ih za sve.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.