Nova poglavlja u decembru 1Foto: Ljiljana Bukvić

Srbija će 10. decembra na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa EU, a tačan broj poglavlja zavisiće od izveštaja o stanju vladavine prava koje će zemljama članicama početkom novembra dostaviti Evropska komisija, saznaje RTS u izvorima u Briselu.

Austrija je, u svojstvu predsedavajuće EU, prvobitno nameravala da, kao znak dobre volje prema Srbiji, i u oktobru organizuje međvladinu konferenciju na kojoj bi bilo otvoreno poglavlje 9 o finansijskim uslugama. Od toga se odustalo, jer je više zemalja članica tražilo da se prethodno upozna sa izveštajem o vladavini prava, navode izvori RTS.

Ovaj izveštaj koji dva puta godišnje podnosi Evropska komisija, poslužiće kao osnova zemljama članicama za političku procenu o broju otvorenih poglavlja u decembru. Trenutno je pet poglavlja u proceduri u radnim telima Evropskog saveta. Beograd očekuje da će pre kraja godine biti otvorena bar tri: poglavlje 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici, 18 o statistci i poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

Neka od ovih poglavlja će svakako biti otvorena u decembru, ali EU integracije Srbije i Balkana do sada nisu doživele onakav zamah kakav se očekivao kada je objavljena Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan, sa 2025. godinom, kao okvirnom perspektivom za članstvo, ocenjuju poznavaoci procesa u Briselu. Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan kaže da je isticanje 2025. kao okvirnog datuma za članstvo zamišljeno kao podsticaj Srbiji i drugima na Balkanu.

„Godinu kasnije utisak je da ova ideja već pomalo bledi i zato bi svi trebalo da budu mnogo aktivniji kako bi to zaista učinili realističnim datumom“, ukazuje Kukan. Zemlje članice nisu promenile stav o tempu proširenja EU nakon objavljivanja strategije za Zapadni Balkan, a neke čak stavljaju i dodatne kočnice i dodatno su oprezne zbog izbora za Evropski parlament sledećeg maja.

One strahuju da bi svaki novi, pa i najmanji korak u prošrenju mogle da iskoriste antievropske snage u svojoj kampanji.

S druge strane, ni Srbija za sada nije bitno promenila tempo reformi, kako bi pokazala da želi da iskoristi priliku i uskoči u voz za članstvo oko 2025. godine, napominju evropski izvori u Briselu. Da bi se članstvo dogodilo oko 2025 godine, Srbija bi do 2023. trebalo da otvori i zatvori svih 35 poglavlja.

Sadašnjim tempom od dva poglavlja za vreme jednog predsedavanja EU, odnosno 4 nova poglavlja godišnje, bice potrebno još pet godina samo za otvaranje svih preostalih poglavlja. Pritom su do sada otvorena samo “lakša” poglavlja, za koja EU uglavnom nije postavljala merila za otvaranje, navode izvori upućeni u proces pregovora. Jedan od problema je i akcioni plan za poglavlja 23 i 24, sa suviše ambiciozno postavljenim rokovima za sprovodjenje reformi u oblasti vladavine prava. Zbog toga je Evropska komisija često u situaciji da konstatuje kako se Srbija ne drži rokove koje je sama postavila.

„Svako takvo kašnjenje pruža dodatni izgovor skeptičnim državama članicama za sporije otvaranje novih poglavlja“, ocenjuju diplomate u Briselu. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister smatra da u mnogim političkim oblastima ima mesta za napredak, pre svega u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije, kriinala i slobode medija.

On ističe da je Vlada Srbije svesna da je pristupanje EU vrlo težak i zahtevan posao. “Uveren sam da je vlada spremna da nastavi taj posao kako bi Srbija u nekom trenutku mogla da se pridruži EU”, izjavio je Mekalister.

Decembar ove godine biće novi test za učinak u reformama Srbije, ali i za političku volju država članica EU za napredak u proširenju ka Balkanu. Spremnost EU da prima nove članove, stanje vladavina prava u Srbiji i rešavanje odnosa sa Prištinom biće odlučujući faktori u tom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari