Nova Srbija zahvalila Čačanima na učešću u petooktobarskim demonstracijama u Srbiji 1Foto: Katarina Pantelić

Gradski odbor Nove Srbije u Čačku zahvalio je Čačanima koji su dali „presudan doprinos u borbi za promene“ tokom demonstracija 5. oktobra 2000. godine kada je smenjen režim Slobodana Miloševića.

Oni su u saopštenju povodom dve decenije od petooktobarskih demonstracija, naveli da je Srbija još jednom na istorijskoj prekretnici, jer su „ostaci“ Miloševićevog režima „ponovo uspostavili diktaturu“.

U saopštenju se dodaje da će nakon „novog 5. oktobra“ doći i ono što je 2000. godine izostalo: lustracija svih koji su se ogrešili o zakon, demokratske principe i građanska prava i slobodu.

Iz Nove Srbije su naveli da su građani 5. oktobra 2000. godine u velikom broju stali u odbranu izborne pobede koju su odbile da priznaju tada vladajuće Socijalistička partija Srbije i Jugoslovenska levica.

Čačak je, piše u saopštenju, pre 20 godina bio „najveći opozicioni bastion“ u Srbiji, a njegov gradonačelnik i lider Nove Srbije Velimir Ilić predvodio je desetine hiljada Čačana koji su tada krenuli za Beograd, „u bitku za odbranu demokratije i nacionalnog dostojanstva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari